Et nytt forslag fra EU-kommisjonen åpner for å sende migranter uten lovlig opphold til retursentre i tredjeland. Blir kritisert av organisasjoner og jurister.
EU-kommisjonen har lagt frem et nytt forslag for å øke andelen returnerte migranter som ikke får innvilget asyl. Kun rundt 20 prosent av avslåtte asylsøkere returneres i dag – et tall kommisjonspresident Ursula von der Leyen mener er altfor lavt, skriver EuroNews.
Forslaget åpner blant annet for å opprette såkalte «returhub-er» i land utenfor EU, etter bilaterale avtaler eller felleseuropeiske forhandlinger. Italia og Albanias avtale fra 2023 brukes som eksempel på hvordan det kan se ut i praksis.
– Avvisning eller fengsel
28 år gamle Moetaz fra Egypt kom til Italia i oktober 2024 for å gjenforenes med sin far, som har bodd der i 20 år. Han hadde flyktet fra Libya, hvor han forteller at han ble torturert, og ble reddet i internasjonalt farvann av italienske myndigheter.
– Mellom meg og stranden på Lampedusa var det bare 200 meter igjen, sa Moetaz.
I stedet ble han sendt til Albania.
– En tolk kom og sa at vi skulle overføres til Albania. Han sa: «Du skal søke asyl. Hvis du får innvilget, kommer du til Italia. Hvis ikke, blir det utvisning eller fengsel.»
Les også: Storbritannia i sentrum for debatten om ytringsfrihet og innvandring🔒
Moetaz satt én uke i Albania før en domstol i Roma slo fast at Egypt ikke kan betraktes som et trygt land, og derfor var interneringen ulovlig. Saken hans er nå oppe i EU-domstolen, og har blitt et symbol på systemfeil i Italias forsøk på å plassere migranter utenfor egne grenser.
– Dette fratar folk grunnleggende rettigheter, sier Moetaz’ advokat Gennaro Santoro, og legger til:
– Selv med Albania, som ligger rett ved Italia, fikk jeg ikke kontaktet klienten min før høringen. Først i retten fikk jeg vite at han var blitt torturert i Libya og hadde flyktet fra forfølgelse i Egypt.
Delte meninger i EU-parlamentet
Mer enn 100 menneskerettighetsorganisasjoner har advart mot slike løsninger, som de mener bryter med europeiske verdier og rettssikkerhet.
Samtidig forsvarer Tomas Tobé fra Det europeiske folkepartiet det nye EU-forslaget, men tar avstand fra Italia-Albania-avtalen.
– Jeg sier ikke at det er lett. Vi velger ikke Europas naboer. Men uten samarbeid har vi heller ingen løsning, sier Tobé.
Han understreker at de som har rett til beskyttelse i Europa, må få det, men at negative vedtak også må gjennomføres effektivt.
Tilbake i 2018 mente EU-kommisjonen at retursentre utenfor unionen var ulovlige. Nå mener kritikere at det som tidligere var ytterliggående politikk, har blitt en del av den europeiske hovedstrømmen.