25. april, 2025

Australia vil selv bearbeide sjeldne metaller – vil svekke Kinas dominans

Share

Australia planlegger å opprette et nasjonalt lager av kritiske mineraler for å gjøre seg og andre land mindre avhengige av Kina. 

Planen ble lansert av statsminister Anthony Albanese 24. april og innebærer å bruke 1,2 milliarder australske dollar på å kjøpe inn og lagre landets viktigste mineralressurser, skriver The Strait Times. 

– I en tid preget av global uro vil Australia bli tryggere og sterkere ved å utvikle våre nasjonale ressurser, både for å skape økonomiske muligheter og bygge motstandskraft, sa Albanese til pressen.

Tiltaket innebærer å sikre tilgangen på 31 kritiske mineraler, blant annet litium, kobolt og sjeldne jordarter – metaller som brukes i alt fra mobiltelefoner og elbilbatterier til våpensystemer og vindmøller.

Vil styrke forhandlingsposisjon mot USA

Statsministeren antydet også at mineralreservene kan brukes som forhandlingskort overfor USA, særlig i samtaler med president Donald Trump om amerikanske tollsatser.

– Som venner må vi være klare for å samarbeide på en konstruktiv måte, og det er min intensjon i møtet med USA, sa Albanese.

Les også: Slaget om kritiske mineraler tilspisser seg 🔒

Australia har tidligere ikke klart å få unntak fra Trumps toll på stål og aluminium, og håper nå at tilgang på kritiske mineraler kan gi større gjennomslag.

Vil bryte Kinas monopol

Selv om Australia har store forekomster av slike mineraler, skjer mesteparten av den industrielle bearbeidingen i Kina. Kina står for omtrent 70 prosent av verdens produksjon av kritiske mineraler og hele 90 prosent av de sjeldne jordartene.

– Det er nettopp dette monopolet vi forsøker å bryte, sa ressursminister Madeleine King til Sky News.

Landets begrensede evne til å videreforedle mineralene har vært et hinder. Regjeringen har derfor allerede støttet oppbyggingen av et nytt raffineri for sjeldne jordarter i Vest-Australia med 475 millioner australske dollar.

Eksperter støtter planen, men peker på svakheter

Dr. John Coyne ved Australian Strategic Policy Institute beskriver forslaget som «et utmerket første steg», men advarer:

– Lageret vil ikke ha noen virkning hvis vi fortsatt er avhengige av Kina for å bearbeide mineralene. For å få full effekt må vi ha med land som Japan, Sør-Korea, India, EU og USA.

Også næringslivet har reagert positivt. Warren Pearce fra bransjeforeningen AMEC mener planen gir «et viktig løft for utviklingen av kritiske mineralprosjekter i Australia».

Norge og USA signerer samarbeidavtale for kritiske mineraler

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt