Åtte tidligere arbeidere mener de ble utsatt for uverdige forhold da de plukket kaffe som havnet hos kjente selskaper.
Åtte brasilianske kaffearbeidere har gått til søksmål mot Starbucks i USA. De hevder de ble utsatt for barnearbeid og slavelignende forhold på en kaffefarm i Brasil som leverer til den globale kaffekjeden, skriver The Guardian.
– Vi ble lurt
En av saksøkerne, omtalt som «John», var bare 16 år da han ble rekruttert til farmen i Minas Gerais. Der jobbet han fra klokken 05.30 til 18.00 hver dag, uten lønn og uten beskyttelsesutstyr.
– Vi jobbet under stekende sol, uten hansker eller støvler, og fikk bare 20 minutters pause midt på dagen, fortalte John til brasilianske myndigheter.
Han ble reddet under en razzia sommeren 2024. I den offisielle rapporten fra aksjonen slås det fast at han og andre arbeidere ble utsatt for barnearbeid under farlige forhold og ble ofre for menneskehandel og tvangsarbeid.
Klager til amerikanske myndigheter
Arbeiderne, som alle omtales som «John Doe 1–8» for å beskytte identiteten deres, får støtte fra organisasjonen International Rights Advocates (IRA). Sammen med Coffee Watch har IRA også sendt inn en klage til USAs tollmyndigheter for å stanse import av kaffe som er produsert under slike forhold.
Les også: Kinesiske Mixue overgår Starbucks og McDonald’s i Sørøst-Asia
– Hvis vi får gjennomslag her, kan det bli et gjennombrudd. Tusenvis av mennesker har blitt reddet fra disse forholdene, og dagens tiltak er ikke nok, sier Etelle Higonnet, leder for Coffee Watch.
Ifølge brasilianske myndigheter er kaffebransjen den sektoren der flest arbeidere er reddet fra forhold som minner om slaveri. Slike forhold inkluderer ekstremt lange arbeidsdager, gjeldsslaveri, elendig mat og bosted – og null betaling.
Historisk utnyttelse
Brasil har vært verdens største kaffeprodusent siden 1800-tallet, mye takket være slavearbeid. I dag utgjør afro-brasilianere to tredjedeler av de som reddes fra slavelignende forhold.
– Hele systemet bygger på svart arbeidskraft og fattigdom, sier Jorge Ferreira dos Santos Filho, leder i arbeiderorganisasjonen Adere.
Han mener mange havner i slike situasjoner fordi de ikke har andre valg. Alle de åtte saksøkerne bor i quilombos – samfunn etablert av etterkommere etter rømte slaver, som ofte mangler grunnleggende tjenester.
Starbucks avviser kritikken
Starbucks viser til sitt etiske innkjøpsprogram «Cafe Practices», som skal sikre bærekraftige og rettferdige arbeidsforhold.
– Programmet vårt er utviklet sammen med Conservation International og vurderer gårdene etter sosiale, økonomiske og miljømessige kriterier, sier en talsperson for selskapet.
Men Terrence Collingsworth i IRA er ikke overbevist:
– Når du tar 60 kroner for en kopp kaffe som er plukket av tvangsarbeidere og barn, er det ikke bare ulovlig – det er moralsk forkastelig, sier han.
Starbucks i krise: Ny CEO prøver å redde merkevaren etter Gaza-krisen