Ny rapport hevder at 85 prosent av svarene i DeepSeek manipuleres for å følge kommunistpartiets narrativ.
En ny rapport fra USAs representanthus hevder at den kinesiske KI-chatboten DeepSeek fungerer som et digitalt redskap for å fremme Kommunistpartiet i Kina (CCP). Ifølge rapporten er opptil 85 prosent av svarene som chatboten gir, endret eller filtrert for å støtte kinesiske myndigheters syn, melder Taipei Times.
Rapporten «DeepSeek Unmasked» ble lagt frem av Representantenes hus sitt utvalg for kinesiske anliggender, og beskriver hvordan chatboten undertrykker informasjon om demokrati, Taiwan, Hongkong og menneskerettighetsbrudd i Kina.
– DeepSeek er en digital forlengelse av CCPs sensurapparat, sa utvalget, og la til:
– Den er bygget for å fjerne kritikk og hindre ytringsfrihet i tråd med kinesisk lovgivning.
Utvalget mener chatboten ble lansert 20. januar av et kinesisk oppstartsselskap med bånd til kommunistpartiet. Hovedaksjonær er Liang Wenfeng, medgrunnlegger av det kvantitative hedgefondet High-Flyer.
– DeepSeek representerer en alvorlig trussel mot USAs sikkerhet, heter det i rapporten.
Les også: Sør-Korea blokkerer DeepSeek-tilgang etter manglende svar om datasikkerhet
Overvåker amerikanske brukere
Rapporten hevder at DeepSeek overfører informasjon fra amerikanske brukere direkte til kinesiske myndigheter via infrastruktur kontrollert av China Mobile, et selskap som er oppført som tilknyttet det kinesiske militæret.
– Millioner av amerikaneres data blir dermed en verdifull etterretningskilde for CCP, advarte utvalget.
Det ble også antydet at DeepSeek har kopiert tankemønstre fra eksisterende KI-modeller uten tillatelse. Ifølge rapporten brukte selskapet et nettverk av aliaser og internasjonale bankkanaler for å infiltrere amerikanske aktører som OpenAI.
– Vi har god grunn til å tro at det er brukt en avansert metode for å trekke ut teknologi ulovlig, skriver utvalget.
OpenAI skal ha støttet påstandene i en uttalelse sendt til komiteen.
Nvidia-chips i søkelyset
DeepSeek mistenkes også for å ha fått tak i titusenvis av avanserte brikker fra den amerikanske chip-produsenten Nvidia, til tross for eksportforbud. USA strammet kraftig inn eksportkontrollen i oktober 2023 for å hindre Kina i å bruke slik teknologi til militære formål.
Nvidia-sjef Jensen Huang skal ifølge rapporten ha utviklet en brikke som kunne omgå reglene før de trådte i kraft.
Amerikanske myndigheter undersøker nå om DeepSeek ulovlig har importert slike brikker via Singapore, som har svakere eksportkontroll.
Nvidia avviste anklagene i en uttalelse og hevdet at selskapet følger amerikanske lover «til punkt og prikke».
To politiske anbefalinger
Utvalget anbefaler nå at USA trapper opp eksportkontrollen i samarbeid med Japan og Nederland, og innfører strengere kontroll på datasentre og skybasert KI. De foreslår også bedre varslervern og flere ressurser til kontrollmyndighetene.
I tillegg ønsker de å forberede seg på strategiske overraskelser knyttet til fremtidig KI-bruk i fiendtlige regimer.
– Feil bruk av KI kan undergrave offentlig sikkerhet og nasjonalt forsvar. USA må være forberedt på å møte denne trusselen, het det i konklusjonen.