Myndighetene i Kirgisistan slår ned på heldekkende klesplagg. Det religiøse lederskapet kaller niqab «fremmed for vår kultur».
Kvinner i Kirgisistan som går med heldekkende niqab, risikerer nå bøter på 20 000 som – tilsvarende rundt 2500 norske kroner – etter at et nytt påbud ble innført tidligere i år. Nå har også landets øverste islamske ledelse gitt sin støtte til forbudet, ifølge Wion News.
– Niqab er fremmed for vår kultur. Det er ikke en del av våre tradisjoner, uttalte det kirgisiske muslimske råd, ifølge lokale medier.
Sikkerhetsbegrunnelse og bøter
Forbudet, som ble innført ved presidentdekret i januar, har som mål å sikre offentlig trygghet, ifølge president Sadyr Japarov. Han mener burka og niqab ikke er en del av kirgisisk tradisjon, og at tiltaket er nødvendig for å beskytte innbyggerne.
– Det er mulig at noen av våre søstre som bruker niqab, i virkeligheten skjuler sin identitet for å kunne begå angrep. Derfor er det viktig å vise ansiktet åpent, sa det islamske rådet i en uttalelse 8. april.
Straffen for å bruke plagget vil være en bot på 20 000 som. Dette tilsvarer mer enn halvparten av gjennomsnittlig månedslønn i Kirgisistan.
Les også: Kirgisistan begrenser TikTok for å beskytte barns helse
Del av bredere kampanje mot radikalisering
Forbudet er ledd i en større innsats i de fem muslimsk-dominerte landene i Sentral-Asia for å begrense spredningen av radikal islamisme. Etter Sovjetunionens fall har regionen opplevd en religiøs oppvåkning, noe som har skapt bekymring hos de sekulære myndighetene.
Ifølge rapporter fra Daily Mail skal tusenvis av borgere fra Sentral-Asia ha sluttet seg til jihadistgrupper i Midtøsten under fremveksten av IS.
President Japarov uttalte 5. april at kvinner i Kirgisistan «aldri har brukt burka tradisjonelt» og at tiltaket derfor ikke er et brudd med landets kultur.