Et nytt amerikansk rakettsystem plassert i Nord-Filippinene kan nå kinesiske byer og militære mål. Kina reagerer med skarpe advarsler, og eksperter frykter økt risiko for storkrig.
Et nytt amerikansk rakettsystem i Nord-Filippinene har skapt sterke reaksjoner fra Kina. Systemet, kalt Typhon, kan skyte missiler med rekkevidde på opptil 2000 kilometer, og bringer dermed store deler av det kinesiske fastlandet innenfor rekkevidde, skriver Wall Street Journal.
– Kina vil ikke sitte stille mens våre sikkerhetsinteresser blir truet, sa en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet i februar.
Systemet ble først flyttet til øya Luzon i 2023 for å testes under felles militærøvelser med Filippinene. Nå har USA besluttet å la det bli værende. Det har ført til økt spenning i en region der både Filippinene og Taiwan har pågående konflikter med Beijing.
Et skifte i amerikansk strategi
Typhon-systemet, som monteres på lastebiler og kan skyte både Tomahawk- og SM-6-missiler, er det første landbaserte våpensystemet med så lang rekkevidde som USA har plassert utenfor egne grenser siden den kalde krigen.
– USA går bort fra store, sentraliserte baser og satser på en mer spredt og robust militær tilstedeværelse, sier Shawn Rostker ved Center for Arms Control and Non-Proliferation.
Les også: Maritim sikkerhet for shippingbransjen i en urolig tid 🔒
Tomahawk-missilene kan nå militære kommandosentre i byer som Nanjing og Guangzhou, mens SM-6 brukes mot fiendtlige skip, fly og innkommende raketter. Ifølge det amerikanske forsvaret er SM-6 det eneste våpenet som kan skyte ned fiendens hypersoniske missiler i siste fase før de treffer.
Et mulig forhandlingskort
I både Washington og Manila diskuteres det nå om Typhon kan brukes som et pressmiddel. Filippinenes president Ferdinand Marcos Jr. har sagt at han kan være villig til å fjerne systemet dersom Kina slutter med sine aggressive handlinger i Sør-Kinahavet.
– Bare det at systemet er til stede, øker risikoen for at en konflikt kan blusse opp, sier Jennifer Kavanagh ved tankesmien Defense Priorities.
Noen personer i Trumps krets har tidligere tatt til orde for å trekke tilbake amerikanske våpen fra Filippinene, i bytte mot at Kina reduserer sine patruljer i omstridte havområder. Samtidig ser andre på Typhon som en viktig del av USAs strategi for å stanse kinesisk fremferd i regionen.
– Vi har vist at systemet virker avskrekkende gjennom en vellykket utplassering i Filippinene, skrev Dan Driscoll, USAs hærsjef, tidligere i mars.
– Vi ser frem til å bruke det i fremtidige operasjoner for å vise styrke, ha han til.
Filippinske eksperter frykter imidlertid at Typhon kan bli brukt som et forhandlingskort mellom Trump og Kinas president Xi Jinping.
– Hva Filippinene gjør med dette systemet, og hvordan Trump-administrasjonen velger å bruke det, sier Richard Heydarian ved Universitetet i Filippinene, og legger til:
– Det vil avgjøre hvordan spillet om maktbalanse og avskrekking utvikler seg i tiden fremover.