En hemmelig operasjon av USA rettet mot å undergrave tilliten til Kinas ledelse avsløres, med tidligere CIA-operasjoner som trekker paralleller til den kalde krigens skyggespill.
Ifølge Reuters autoriserte Donald Trump, to år etter han tiltrådte som USAs 45. president, Central Intelligence Agency (CIA) til å starte en hemmelig kampanje på kinesiske sosiale medier. Målet var å vende offentlig mening i Kina mot sin egen regjering. Dette er basert på informasjon fra tidligere amerikanske tjenestemenn med direkte kunnskap om denne høyst klassifiserte operasjonen.
Operasjonen, som startet i 2019, involverte et lite team av CIA-operatører som benyttet falske internettidentiteter for å spre negative narrativer om Xi Jinpings regjering, samtidig som de lekket nedsettende etterretning til utenlandske nyhetsmedier. Dette tiltaket har ikke blitt rapportert tidligere.
I løpet av det siste tiåret har Kina raskt utvidet sin globale tilstedeværelse ved å inngå militære pakter, handelsavtaler og forretningspartnerskap med utviklingsland. CIA-teamet fremmet påstander om at medlemmer av det styrende kommunistpartiet skjulte ulovlig oppnådde penger i utlandet, og kritiserte Kinas «Belte-og-vei-initiativ» som korrupt og sløsende. Dette initiativet tilbyr finansiering for infrastrukturprosjekter i utviklingsland.
Selv om amerikanske tjenestemenn avstod fra å gi spesifikke detaljer om disse operasjonene, sa de at de negative historiene var basert på fakta, til tross for at de ble hemmelig sluppet av etterretningsoperatører under falskt dekke. Innsatsen inne i Kina var ment å fremprovosere paranoia blant landets toppledere og tvinge regjeringen til å bruke ressurser på å jakte på inntrengere i Beijings strengt kontrollerte internett. «Vi ville at de skulle jakte på spøkelser,» sa en av de tidligere tjenestemennene.
Les også: Skyggene bak skjermene: Avsløring av russisk desinformasjon 🔒
En talsperson for Kinas utenriksdepartement sa at nyheten om CIA-initiativet viser at den amerikanske regjeringen bruker «offentlig meningsrom og medieplattformer som våpen for å spre falsk informasjon og manipulere internasjonal offentlig mening.»
CIA-operasjonen kom som respons på årevis med aggressive hemmelige forsøk fra Kina på å øke sin globale innflytelse. Under sitt presidentskap fremmet Trump en strengere respons mot Kina enn hans forgjengere. CIAs kampanje signaliserte en retur til metoder som preget Washingtons kamp mot det tidligere Sovjetunionen. «Den kalde krigen er tilbake,» sa Tim Weiner, forfatter av en bok om historien til politisk krigføring.
Reuters kunne ikke fastslå effekten av de hemmelige operasjonene, eller om president Joe Bidens administrasjon har opprettholdt CIA-programmet. Kate Waters, en talsperson for Bidens nasjonale sikkerhetsråd, avsto fra å kommentere programmets eksistens eller om det fortsatt er aktivt. To etterretningshistorikere fortalte derimot at når Det hvite hus gir CIA autorisasjon til hemmelig handling, forblir programmet ofte på plass på tvers av administrasjoner.
Trump, som nå er den fremste republikanske kandidaten for president, har antydet at han vil ta en enda strengere tilnærming mot Kina hvis han blir gjenvalgt i november. Talspersoner for Trump og hans tidligere nasjonale sikkerhetsrådgivere, John Bolton og Robert O’Brien, som begge tjenestegjorde det året den hemmelige ordren ble signert, avsto fra å kommentere.
Hybridkrigføring: Russlands skyggespill mot europeisk stabilitet 🔒