Falih al Fayyadh, lederen for Iraks mektige Popular Mobilization Units (PMU), møtte Irans utenriksminister Abbas Araghchi i Teheran. Besøket kommer samtidig som det pågår en intern maktkamp om kontrollen over de Iran-støttede militsene i Irak.
Falih al Fayyadh, lederen for de Iran-støttede paramilitære styrkene i Irak, besøkte Teheran 18. februar og møtte Irans utenriksminister Abbas Araghchi, ifølge iransk statlig media IRNA. Under møtet understreket Fayyadh de «strategiske relasjonene mellom Iran og Irak», skriver Long War Journal.
Besøket skjer mens det pågår en politisk kamp om fremtiden til PMU-militsene, hvor flere aktører ønsker å begrense deres makt. Irans støtte til gruppene forblir avgjørende, spesielt etter at Bashar al-Assads regime i Syria falt.
USA har sanksjonert PMU-lederen
PMU består av flere militser, hvorav de mektigste, som Kataib Hezbollah, er terrorlistet av USA. Fayyadh har også vært under amerikanske sanksjoner for sin rolle i volden mot demonstranter i Irak i 2019.
Til tross for Fayyadhs status som en sentral figur i PMU, ga iranske medier besøket lite oppmerksomhet. IRNA nevnte møtet først i slutten av en sak om Araghchis møte med Ziyad al-Nakhaleh, lederen for den palestinske gruppen Islamsk Jihad. Det er uklart hvorfor Fayyadhs besøk ble tonet ned, men det kan være knyttet til Irans ønske om å prioritere sin støtte til palestinske grupper i kjølvannet av Gaza-krigen.
Les også: Den iranske rialen stuper etter ny presskampanje fra Trump
Indre strid i Irak
Ifølge en rapport fra Iran International møtte Fayyadh også Ali Akbar Ahmadian, leder for Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd. Han skal ha bedt Iran om å mekle i interne irakiske uenigheter.
Rapporten hevder at Fayyadh står overfor utfordringer på hjemmebane. Statsminister Mohammed Shia al-Sudani og tidligere statsminister Haider al-Abadi støtter ham, men tre mektige politiske blokker, ledet av Hadi al-Amiri, Nouri al-Maliki og Akram al-Kaabi, ønsker å fjerne ham.
Sudani er under press for å begrense PMU-militsenes makt, mens Abadi tidligere har jobbet for å gi gruppene en offisiell rolle i Iraks sikkerhetsstyrker. Samtidig ønsker Amiri, lederen for Badr-organisasjonen, og Kaabi, lederen for Harakat Hezbollah al-Nujaba, å svekke Fayyadhs grep om PMU.
Kamp om Iraks fremtid
Striden om PMU speiler en bredere debatt om Iraks fremtidige kurs: Skal militsene fortsatt være sterkt knyttet til Iran og operere uavhengig av staten, eller skal de gradvis innlemmes i Iraks sikkerhetsapparat?
Diskusjonen er også koblet til spørsmål om Iraks suverenitet, Irans innflytelse i landet og hvordan Bagdad skal forholde seg til den nye Trump-administrasjonen i USA.