21. februar, 2025

NATO-styrker stasjoneres i Rovaniemi og Sodankylä i Finland

Share

Finlands rolle i NATO styrkes, ifølge forsvarsminister Antti Häkkänen.

Nato vil stasjonere Forward Land Forces (FLF) i Rovaniemi og Sodankylä, bekreftet Finlands forsvarsminister Antti Häkkänen (Samlingspartiet) under forsvarsministermøtet i Brussel torsdag, melder finsk rikskringkastning Yle.

– Når det gjelder Finlands tilstedeværelse i NATO, går utviklingen i riktig retning, uttalte Häkkänen.

FLF-enhetene er NATO-styrker som er utplassert i allierte land i fredstid for å trene og øve sammen med nasjonale styrker. Yle meldte allerede i september om planene for utplassering av disse styrkene i Rovaniemi og Sodankylä.

Styrker Finlands forsvarsevne

Ifølge Janne Kuusela, avdelingsdirektør i det finske forsvarsdepartementet, vil NATO-soldatene gi et betydelig løft til Finlands forsvar.

– Dette er ikke bare en teoretisk antakelse om at vi får hjelp hvis vi trenger det. Det er en konkret, planlagt og innøvd ordning som kan gjennomføres umiddelbart om nødvendig, forklarte Kuusela.

FLF-enheter har vært etablert i åtte NATO-land siden 2017, og antallet soldater har økt i takt med Russlands mer aggressive opptreden. Kuusela understreket at soldatene vil få inngående kjennskap til Finlands spesielle terreng og klima gjennom omfattende trening.

Han påpekte også at den nye tilstedeværelsen ikke vil føre til en markant økning i militære øvelser. NATO har allerede gjennomført omfattende treningsaktiviteter i både Nord- og Sør-Finland de siste to årene.

– Opprettelsen av FLF i Finland betyr ikke en dramatisk økning i treningsaktiviteten, sa Kuusela.

Soldatene vil bli innkvartert i militære garnisoner, slik som tidligere NATO-styrker har vært under øvelser i Finland. Kuusela ønsket ikke å kommentere om det vil være behov for nye fasiliteter i Rovaniemi og Sodankylä.

NATO-møtet diskuterte Ukraina og økte forsvarsutgifter

Forsvarsministrene diskuterte også støtte til Ukraina og mulige fredsforhandlinger under møtet i Brussel.

USAs tidligere president Donald Trump har innledet samtaler med Russlands president Vladimir Putin og informert Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om at fredsforhandlinger snart vil starte.

Les også: USA må kanskje manøvrere rundt NATOs Artikkel 5

– Det er tydelig at dette toget er i bevegelse, sa Häkkänen.

Han la til at NATO-landene har diskutert både støtten til Ukraina og hvilke betingelser som bør ligge til grunn for eventuelle forhandlinger.

Häkkänen understreket at Europa må spille en sentral rolle i enhver fredsavtale, noe også statsminister Petteri Orpo (Samlingspartiet) tidligere har påpekt.

– Diskusjonen har begynt, og jeg håper at europeiske land raskt kan samle sine ressurser og politiske synspunkter for å opptre som en enhetlig kraft, sa han.

Häkkänen bekreftet også at Finlands regjering og Utenriks- og sikkerhetspolitisk utvalg (TP-UTVA) støtter en økning i forsvarsutgiftene blant NATO-medlemmer.

For øyeblikket må medlemslandene bruke minst to prosent av sitt BNP på forsvar, men det vurderes nå å heve denne andelen. En avgjørelse er ventet i forbindelse med NATO-forsvarsministermøtet i juni.

– Den finske regjeringen vil ta stilling til prosentandelen når vi ser hvor diskusjonene lander, forklarte Häkkänen.

Europa må ruste opp forsvaret

USAs forsvarsminister Pete Hegseth forsikret under møtet at USA fortsatt står ved sine NATO-forpliktelser, men Häkkänen påpekte at Europa raskt må styrke sin egen forsvarsevne.

– Dette handler ikke bare om å bruke mer penger, men om å oppnå konkrete resultater, sa han.

Han pekte på at Europa må sikre nok soldater, velfungerende kommandostrukturer, moderne utstyr og en solid forsvarsindustri som kan bygges opp raskt og effektivt.

Ifølge Häkkänen er dette nødvendig for at USA skal kunne rette mer oppmerksomhet mot Kinas voksende militære aktivitet i Indo-Stillehavsregionen.

– Nå er det opp til europeiske regjeringer, ministre og statsledere å overbevise sine borgere om at vi virkelig må investere mer i forsvar, avsluttet han.

Finland vertskap for NATO-toppmøte om Østersjøens sikkerhet og trusselen fra Kina og Russland

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt