21. februar, 2025

USAIDs pengefrys setter millioner i Latin-Amerika i fare

Share

USAs president Donald Trumps beslutning om å fryse utviklingshjelp har raskt lammet flere programmer i Latin-Amerika, ifølge eksperter og hjelpeorganisasjoner. Midlene har vært avgjørende for å bekjempe narkotikakriminalitet, korrupsjon, sult og sosial ulikhet.

USAID, den amerikanske utviklingsorganisasjonen, har spilt en nøkkelrolle i regionen gjennom en rekke helse- og nødhjelpsprogrammer, skriver PhilStar. I 2023 utbetalte USAID rundt 1,7 milliarder dollar i bistand til Latin-Amerika og Karibia, ifølge data fra den amerikanske regjeringens nettside Foreignassistance.gov.

– Flere programmer vil miste finansiering. Det vil bli mange oppsigelser, og mange lokalsamfunn vil rammes, sier Juana Garcia Duque, ekspert på internasjonalt samarbeid ved Universitetet i Andes i Bogotá.

Hardest rammet

Colombia har vært den største mottakeren av USAID-midler, etterfulgt av Haiti. Rundt en fjerdedel av bistanden til regionen har gått til Colombia, hovedsakelig for å støtte fredsavtalen fra 2016 som avvæpnet FARC-geriljaen. Likevel utgjør USAID-midlene under én prosent av landets BNP.

For flere mellomamerikanske land er situasjonen verre:

– For disse landene er dette mer kritisk fordi store deler av økonomien er avhengig av ekstern finansiering, sier Garcia.

I Peru vil programmer innen matforsyning, narkotikabekjempelse, sysselsetting, miljøvern, helse og demokrati måtte reduseres om støtten forsvinner, ifølge Susana Chavez fra kvinneorganisasjonen Promsex.

I Guatemala har Lambda, en organisasjon for LHBTQ+-rettigheter, allerede måttet stanse sitt program for seksualundervisning og behandling av HIV-positive.

Les også: Musk trekker tilbake nesten alle USAID-ansatte verden over

I den colombianske Amazonas frykter Oswaldo Muca Castizo, leder for urfolksorganisasjonen OPIAC, at ulovlig hogst, narkotikavirksomhet og gruvedrift vil øke om finansieringen forsvinner.

– Uten støtte vil unge mennesker stå uten muligheter og risikere å bli rekruttert av kriminelle grupper, sier han.

Akutt krise i Colombia

I Bucaramanga i nordøst-Colombia ble konsekvensene merkbare umiddelbart. Stiftelsen Entre Dos Tierras, som hjalp hjemløse og migranter fra Venezuela, har måttet stenge dørene.

– Alt er lammet, sier stiftelsens leder, Alba Pereira.

Nesten 80 prosent av organisasjonens budsjett kom fra USAID. Med 16 ansatte mistet jobben og 600 gratis måltider per dag borte, har situasjonen forverret seg i en by som allerede har mottatt mange flyktninger fra geriljavolden i Catatumbo-området.

Kan få motsatt effekt

Eksperter mener bistandskuttet kan svekke Trumps mål om å redusere narkotikasmugling og ulovlig migrasjon til USA.

– Dette rammer programmer som bidrar til å styrke sikkerhet, rettsvesen og økonomi – alle viktige faktorer for å redusere migrasjon, sier Luis Linares fra Guatemalas forening for samfunnsstudier og forskning (ASIES).

Han advarer om at regionen kan vende seg mot alternative givere som Kina, som Washington forsøker å begrense innflytelsen til.

Til tross for at millioner er avhengige av bistanden, er ikke USAID uomstridt. El Salvadors regjering ser organisasjonen som et instrument for amerikansk innblanding. Mexicos president Claudia Sheinbaum har, sammen med sin forgjenger Andrés Manuel López Obrador, anklaget USAID for å finansiere opposisjonsgrupper.

– Hvis det skal gis bistand, må det skje på andre måter, uttalte Sheinbaum nylig.

USAID kritiseres for å ha brukt 20 millioner dollar på irakisk Sesam Stasjon

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt