Luftforurensning utgjør en alvorlig helsetrussel for millioner av barn i regionen, ifølge en ny UNICEF-rapport.
Over 100 barn under fem år dør hver dag i Øst-Asia og Stillehavsregionen som følge av luftforurensning, advarte UNICEF den 6. februar, skriver The Strait Times. Organisasjonen ber nå om umiddelbare tiltak for å redusere skadelige utslipp, styrke luftkvalitetsstandarder og forbedre helsesystemer.
Ifølge rapporten «Growing Up In The Haze» tilsvarer dette nesten 40 000 dødsfall årlig blant barn under fem år i disse regionene. Totalt bor over 500 millioner barn i land med helseskadelig luftforurensning, og eksponeringen starter ofte allerede i fosterlivet.
Husholdningsforurensning en stor risiko
Luftforurensning i hjemmet er spesielt farlig. Bruk av trevirke og tørket dyremøkk til matlaging og oppvarming er knyttet til mer enn halvparten av dødsfallene blant små barn.
– Luftforurensning er en stille trussel, men alle har et ansvar for å synliggjøre konsekvensene og handle, sa Samuel Treglown, UNICEFs regionale rådgiver for klima og miljø, til The Straits Times.
Situasjonen i Thailand er alvorlig, med farlig høye luftforurensningsnivåer, blant annet forverret av bøndenes brenning av avlinger.
Luftforurensning nest største dødsårsak globalt
Ifølge UNICEF og Health Effects Institute dør nesten 2 000 barn daglig på verdensbasis av sykdommer knyttet til luftforurensning. Globalt bidro luftforurensning til 8,1 millioner dødsfall i 2021, tilsvarende 12 prosent av alle dødsfall det året.
I Øst-Asia og Stillehavet er Kina det landet med flest barn utsatt for forurensning, med nesten 300 millioner berørte, ifølge UNICEF.
– Nær en av fire dødsfall blant barn under fem år i regionen skyldes luftforurensning, noe som gjør det til den nest største risikofaktoren for barnedødelighet etter underernæring, sa Treglown.
Les også: Vietnamere kjemper mot alvorlig forurensning i byene
Tiltak gir resultater, men utfordringer gjenstår
UNICEF påpeker at det finnes tiltak som kan redusere farene. I Kina har organisasjonen blant annet innført skorsteinsventilasjon, vifter og luftrensere for å redusere eksponeringen for skadelige partikler. I Mongolia er tradisjonelle telt utstyrt med elektriske varmeovner og ventilasjonssystemer for å erstatte kullovner.
Likevel er utfordringene fortsatt store. Spesielt farlige er de små luftbårne partiklene kjent som PM2.5, som trenger dypt inn i lungene og blodstrømmen. Mer enn 325 millioner barn bor i land hvor gjennomsnittlige PM2.5-nivåer er fem ganger høyere enn Verdens helseorganisasjons retningslinjer.
Langvarig eksponering for luftforurensning kan føre til luftveissykdommer, forsinket hjerneutvikling, nedsatt immunforsvar, diabetes og kreft. Dette fører til høye helsekostnader og reduserer samfunnets produktivitet.
– Når barn blir syke, må foreldre ta fri fra jobb for å pleie dem eller ta dem til legen. Dette reduserer husholdningsinntekt og produktivitet, påpekte Treglown.
Barnedødeligheten synker, men innsats kreves
Selv om situasjonen er alvorlig, finnes det også lyspunkter. Mellom 2000 og 2021 sank antallet barnedødsfall knyttet til luftforurensning i Øst-Asia og Stillehavet med 78 prosent.
– Dette viser at forbedringer i luftkvalitet og helsetiltak har hatt effekt, sa Treglown.
Dødsfall knyttet til utendørs luftforurensning har imidlertid kun sunket med 54 prosent, noe som understreker behovet for å styrke innsatsen mot utslipp fra transport, industri og avfallsbrenning.
Regjeringer må innføre strengere miljøpolitikk, satse på ren energi og håndheve luftkvalitetsstandarder, ifølge UNICEF. Næringslivet bør ta i bruk renere teknologi, mens helsevesenet må forbedre diagnostikk og behandling.
– Luftforurensning og klimaendringer er tett sammenkoblet. De samme kildene som forurenser barnas luft, bidrar også til klimakrisen, sa Treglown og la til:
– Å redusere klimagassutslipp handler ikke bare om å redde planeten – det handler om å beskytte barnas helse i dag.
Luftforurensning: Nesten halvparten av innbyggerne i New Delhi søker medisinsk hjelp