Løsning på konflikt styrker Koreas sjanser i kampen om tsjekkisk atomkontrakt
Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) og Korea Electric Power Corp. (Kepco) har inngått forlik med det amerikanske atomkraftselskapet Westinghouse, noe som øker sjansene for at Korea kan sikre en kontrakt med Tsjekkia om bygging av to atomreaktorer i Dukovany, skriver Korea Herald.
De to sørkoreanske energiselskapene opplyste fredag at partene har besluttet å avslutte alle juridiske konflikter og styrke samarbeidet på det globale atomkraftmarkedet.
– Dette forliket vil bli en anledning for KHNP og Westinghouse til å etablere et tettere partnerskap, uttalte Whang Joo-ho, president i KHNP.
50 års samarbeid gjenopprettet
Striden oppsto da Westinghouse hevdet at KHNPs atomkraftverksdesign inneholdt teknologi lisensiert fra USA uten tillatelse. Dette kom frem etter at KHNP ble valgt som foretrukket tilbyder for Tsjekkias atomprosjekt, verdsatt til 17 milliarder dollar, i juli i fjor. Westinghouse argumenterte for at eksport av reaktorene krevde deres samtykke.
– Partene har gjennom denne avtalen gjenopprettet sitt 50 år lange samarbeid, sa Kim Dong-cheol, administrerende direktør i Kepco.
– Dette gjør det mulig for Kepco å delta mer aktivt i internasjonale atomkraftkontrakter, ettersom juridiske usikkerheter nå er ryddet av veien, la han til.
Sør-Korea forventes å ferdigstille kontrakten med Tsjekkia i mars i år, og forliket har dermed fjernet en vesentlig hindring.
Les også: BRICS+ styrker samarbeid innen kjernekraft
Globalt samarbeid i fokus
Westinghouse understreket at avtalen gir begge parter trygghet til å fortsette arbeidet med nye atomreaktorer.
– Westinghouse er fornøyd med å ha inngått en avtale med Kepco og KHNP i denne viktige saken, uttalte selskapets administrerende direktør Patrick Fragman og fortsatte:
– Etterspørselen etter stabil kraft øker, og vi ser frem til flere muligheter for samarbeid om atomkraft i større skala.
Avtalen ble kunngjort kort tid etter at Sør-Korea og USA signerte et memorandum om prinsipper for eksport og samarbeid innen atomkraft. Sør-Koreas industriminister Ahn Duk-geun ønsket forliket velkommen og uttrykte håp om økt samarbeid mellom partene fremover.
– Dagens avtale markerer en stor prestasjon og kan bane vei for samarbeid verdt hundrevis av milliarder dollar, sa USAs energiminister Jennifer Granholm og la til:
– Partnerskapet mellom USA og Sør-Korea tilbyr et konkurransedyktig alternativ på det globale markedet, samtidig som det opprettholder høye ikke-spredningsstandarder.
Mulige økonomiske innrømmelser
Detaljene i avtalen er hemmelige, men kilder i bransjen antar at Korea kan ha gjort økonomiske innrømmelser for å avslutte konflikten.
– KHNP kan ha gitt underleveranser eller betalt royalties til Westinghouse, sa en anonym bransjekilde og spesifiserte:
– Dette er trolig en fornuftig løsning, ettersom Korea ønsker å vinne flere atomkraftkontrakter i et marked med økende strømbehov. Uten en løsning kunne Korea møtt lignende utfordringer ved eksport til andre land.