Thailandske myndigheter anklages for planlagt utlevering av uiguriske asylsøkere
En gruppe uiguriske menn, som har vært fengslet i over ti år i Thailand, frykter å bli deportert til Kina, skriver Bangkok Post. Aktivister hevder at en slik utlevering kan sette mennene i fare for tortur og mishandling.
– Vi kan bli fengslet, og vi kan miste livet, heter det i et brev skrevet av de 43 uiguriske mennene, som er internert ved Suan Phlu immigrasjonsfengsel i Bangkok.
Associated Press rapporterer at mennene har appellert til internasjonale organisasjoner om å gripe inn og stanse deportasjonen.
Krever svar fra statsministeren
Angkhana Neelapaijit, senator og tidligere leder for den nasjonale menneskerettighetskommisjonen, har bedt statsminister Paetongtarn Shinawatra om å avklare om regjeringen planlegger å utlevere de fengslede uigurene.
Thailand har tidligere vært en del av en transittvei for uigurer som forsøker å flykte fra Kina til Tyrkia. I 2015 ble 109 uiguriske menn deportert til Kina, og deres skjebne er fortsatt ukjent. Samme år ble 170 kvinner og barn fra samme gruppe sendt til Tyrkia.
Dårlige forhold i fengsel
De gjenværende 43 uigurene holdes uten tiltale i Suan Phlu-fengselet under svært dårlige forhold. Flere har dødd i internering, og noen soner straffer for fluktforsøk. Fengselsmyndighetene hevder at de gjør sitt beste for å ivareta de innsattes behov.
Les også: På randen av kollaps? Den uiguriske terrorgruppen TIP vingeklippes av Taliban 🔒
Ifølge en rapport fra Thailands nasjonale menneskerettighetskommisjon har regjeringen ingen planer om å løslate gruppen. Thailand har heller ikke ratifisert FNs flyktningkonvensjon fra 1951, noe som begrenser muligheten for rettslig hjelp.
Diplomatisk press fra Kina
Nye opplysninger viser at de innsatte nylig ble bedt om å signere «frivillige» deportasjonspapirer. Mennene avslo, da lignende dokumenter tidligere ble brukt for å deportere uigurer til Kina.
Kilder har fortalt AP at enkelte thailandske tjenestemenn ønsker deportasjonen gjennomført som en markering av 50-årsjubileet for diplomatiske bånd mellom Thailand og Kina. Samtidig forventes det mindre kritikk fra USA når Donald Trump overtar som president senere denne måneden.
Aktivister uttrykker bekymring over situasjonen og understreker at uigurene risikerer forfølgelse og død i Kina. Beijing omtaler uigurene som jihadister, men har ikke lagt fram bevis for påstandene.
Internasjonale appeller
Uigurene har søkt asyl hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), men FN har ikke fått tilgang til de internerte. Rapporter tyder også på at UNHCR har avvist uformelle forespørsler fra Thailand om å bistå gruppen, angivelig for å unngå å provosere Kina.
Situasjonen skaper økt oppmerksomhet rundt Thailands håndtering av flyktninger og Kinas press mot internasjonale institusjoner.