20. september, 2024

Israel fortsetter bosettingsplaner til tross for kritikk fra USA og internasjonal fordømmelse

Share

Israelske har ministre besluttet å samle en planleggingsråd for godkjenning av byggingen av omtrent 3.300 nye hjem i eksisterende bosetninger.

Ifølge Arab Weekly, har Israels finansminister Bezalel Smotrich forpliktet seg til å fortsette utvidelsen av bosetninger i det okkuperte Vestbredden, og trosser dermed internasjonalt press på Israel for å stoppe bygging på land som palestinerne ser som kjernen i en fremtidig uavhengig stat.

Sent på tirsdag kunngjorde Smotrich godkjenningen av en ny bosetning kalt Mishmar Yehuda, i Gush Etzion, en klynge av jødiske bosetninger sør for Jerusalem. Han sa at arbeidet ville fortsette med å autorisere flere bosetninger.

– Vi vil fortsette momentet med bosetting over hele landet, sa han i en uttalelse.

 

Trekket kommer bare dager etter at USAs utenriksminister Antony Blinken uttalte at Washington anser jødiske bosetninger på Vestbredden som inkonsistente med internasjonal lov, og gikk tilbake til en langvarig amerikansk posisjon som ble omgjort av administrasjonen til tidligere president Donald Trump.

Endringen brakte USA tilbake i tråd med det meste av verden, som anser bosetningene bygget på territorium Israel erobret i Midtøsten-krigen i 1967, for å være ulovlige. Israel selv bestrider dette synet, og viser til det jødiske folkets historiske og bibelske bånd til landet.

Palestinerne sier at utvidelsen av bosetninger over hele Vestbredden er en del av en bevisst israelsk politikk for å undergrave deres ambisjon om å skape en uavhengig stat med Øst-Jerusalem som hovedstad.

Videre bygging

Forrige uke ble israelske ministre enige om å samle et planleggingsråd for å godkjenne byggingen av omtrent 3.300 nye hjem i bosetninger, en beslutning som Blinken sa hadde «skuffet» Washington, som har presset på for en gjenopptakelse av innsatsen for en to-statsløsning på den flere tiår lange konflikten mellom Israel og palestinerne.

Smotrich, den innflytelsesrike lederen av et av de hardhendte pro-bosetterpartiene i statsminister Binyamin Netanyahus koalisjonsregjering, bor selv i en bosetning og har konsekvent støttet videre bosettingsbygging.

– Dette er også vårt svar til verdens nasjoner. Vi vil fortsette fremover og styrke Gush Etzion med flere innbyggere, flere skoler, flere veier og flere barnehager, sa Shlomo Ne’eman, ordfører i det regionale rådet for Gush Etzion.

Den israelske advokatgruppen Peace Now, som overvåker utvidelsen av bosetninger, sa i en rapport forrige måned at det hadde vært en stor økning i bosettingsaktiviteter siden starten av Gaza-krigen i oktober.

Ifølge en rapport fra FNs menneskerettighetskomité, bor nesten 700,000 bosettere i 279 bosetninger i Vestbredden og Øst-Jerusalem, opp fra 520,000 i 2012.

Israels utvidelse av bosetninger blir overveldende fordømt av det internasjonale samfunnet som en trussel mot fred.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt