Norge med resolusjonsforslag til FN om humanitær tilgang til Palestina – Canada avstod fra å stemme over denne resolusjonen som ble fremmet av den norske delegasjonen i FN.
FN-forsamlingen vedtok 19. desember 2024 en norsk-ledet resolusjon som ber den internasjonale domstolen (ICJ) gi en rådgivende uttalelse om Israels humanitære forpliktelser i de okkuperte palestinske områdene. Dette kommer frem i en pressemelding fra Regjeringen ved Utenriksdepartementet.
Canada valgte å avstå fra avstemningen, noe som har vakt skarp kritikk fra enkelte.
– Den sivile befolkningen i de okkuperte palestinske områdene lever i et mareritt. Rundt 45 000 palestinere er rapportert drept siden kampene startet, hvorav 70 prosent er kvinner og barn, uttalte statssekretær Andreas Kravik under FN-debatten.
FN-resolusjonens innhold
Resolusjonen, som ble vedtatt med 137 stemmer for og 12 mot, ber ICJ gi en uttalelse om Israels forpliktelser som okkupasjonsmakt og FN-medlem til å sikre humanitær tilgang i Gaza.
Forslaget er en reaksjon på Israels nylige lovgivning som truer FN-organisasjonen UNRWA, som er avgjørende for humanitær hjelp i området.
Canadas avståelse vekker kritikk
Canadas beslutning om å avstå fra avstemningen har utløst skarp kritikk fra flere menneskerettighetsorganisasjoner.
Les også: Norge anerkjenner Palestina som stat
Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME) beskrev avgjørelsen som «skammelig» og anklaget canada for å opprettholde israelsk straffefrihet.
– I tiår har canada motarbeidet enhver bruk av den internasjonale domstolen som et rettslig middel for Palestina. Dagens avståelse fortsetter denne uheldige tradisjonen, uttalte Michael Bueckert, viseadministrerende direktør i CJPME.
Kritikk mot Trudeau-regjeringen
Mens Canada tidligere i år har støttet flere FN-resolusjoner om palestinske menneskerettigheter, mener kritikere at avståelsen fra denne avgjørende avstemningen avslører begrensningene i statsminister Trudeaus politiske kurs.
– Canadas fornyede støtte til de fleste FN-resolusjoner om palestinske rettigheter har vært et positivt skritt, men når det gjaldt en resolusjon som faktisk kunne holde Israel ansvarlig, sviktet Canada, uttalte Bueckert.
Statssekretær Kravik oppfordret på sin side alle medlemsland til å støtte resolusjonen for å sikre humanitær tilgang og forhindre ytterligere lidelse.
– La oss handle med besluttsomhet for å opprettholde FN-paktens prinsipper og redde liv, understreket han.
NUPI-debatt: Norsk utenrikspolitikk, den liberale verdensorden og realpolitikk