18. desember, 2024

Japan planlegger skatteøkning for å finansiere militæroppbygging

Share

Japanske myndigheter vurderer skatteøkning for å dekke forsvarsbudsjett på 280 milliarder dollar

Japan planlegger å øke skattene fra april 2026 for å finansiere en omfattende militæroppbygging, ifølge IntelliNews. Målet er å doble forsvarsbudsjettet til 2 prosent av BNP for å styrke landets militære kapasitet i møte med økende regionale spenninger.

Flere skatter vurderes

Regjeringen ser på en kombinasjon av bedrifts-, inntekts- og tobakkskatter for å sikre nødvendige inntekter. Planen innebærer gradvis økning av bedrifts- og tobakkskatter fra april 2026, samt vurdering av en ny inntektsavhengig skatt fra januar 2027.

Den totale forsvarssatsingen er anslått til 43 billioner yen (280 milliarder dollar) over de neste fem årene. Dette skal styrke Japans militære kapasitet og alliansen med USA. Regjeringen ønsker å unngå en kraftig økning av statsgjelden ved å hente inn ekstra skatteinntekter.

Les også: Filippinene får japansk støtte etter kinesisk aggresjon

Tiltak for å skjerme husholdninger

For å dempe skattebyrden for vanlige husholdninger vurderer myndighetene å heve grensen for skattefritt inntekt. Særlig lavtlønnede kan få noe skattelettelse gjennom dette tiltaket.

Politisk støtte nødvendig

Regjeringspartiet Liberaldemokratene (LDP) og koalisjonspartneren Komeito forventes å fullføre skattereformplanen i løpet av de neste månedene. Opposisjonspartiet Demokratene for folket (DPP) sin støtte vil være avgjørende for å få gjennom nødvendig lovgivning.

Japans beslutning om å øke forsvarsutgiftene kommer på et tidspunkt med økende spenninger i Øst-Asia, spesielt i Taiwanstredet, hvor kinesiske militære aktiviteter har eskalert de siste månedene. Myndighetenes grep understreker landets satsing på nasjonal sikkerhet og på å beskytte egne og alliertes interesser i regionen.

Taiwans motstandskraft: Mer enn bare geografi? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt