11. desember, 2024

EU og Mercosur fullfører frihandelsavtale tross fransk motstand

Share

Den lenge planlagte frihandelsavtalen mellom EU og Sør-Amerikas Mercosur-blokk er nå ferdigforhandlet, men møter sterk motstand fra Frankrike og andre EU-land.

Den europeiske unionen og Mercosur, som består av Brasil, Argentina, Paraguay, Uruguay og Bolivia, har blitt enige om en omfattende frihandelsavtale. Dette meldte France 24.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kunngjorde nyheten i Montevideo fredag.

Frankrikes sterke motstand mot frihandelsavtalen mellom EU og Mercosur skyldes hovedsakelig bekymringer for landbruket.

Frankrike har en stor og politisk innflytelsesrik landbrukssektor som lenge har vært beskyttet av EUs tollbarrierer og subsidier gjennom den felles landbrukspolitikken (CAP).

Et globalt økonomisk samarbeid

Avtalen skal skape en av verdens største frihandelssoner, med over 700 millioner mennesker og nesten en fjerdedel av verdens samlede økonomi. Målet er å fjerne tollsatser og handelsbarrierer for å gjøre eksport enklere for bedrifter på begge sider.

Mercosur-blokken ledes av Brasil, som står for mesteparten av det økonomiske volumet og befolkningen i samarbeidet. Venezuela er midlertidig suspendert fra blokken.

Fransk skepsis og krav om beskyttelse

Til tross for enighet mellom partene, gjenstår en krevende prosess i Europa. Frankrike leder an blant skeptiske EU-land som frykter at egne bønder kan bli skadelidende. Alle 27 EU-medlemsland må godkjenne avtalen før den kan tre i kraft.

Les også: Ny fransk statsminister knuser håpet om EU-Mercosur-avtale før G20-toppmøtet

– Vi har hørt deres bekymringer og handler deretter, sa von der Leyen, rettet mot europeiske bønder som frykter konkurranse fra billigere søramerikanske landbruksvarer.

Hun forsikret at avtalen inneholder «sterke garantier» for å beskytte bøndenes inntekter og lovet «reduserte tollsatser, enklere tollprosedyrer og prioritert tilgang til viktige råvarer» for europeiske eksportbedrifter.

– Dette vil gi store muligheter for næringslivet, la hun til.

Det europeiske folkepartiet (EPP) har ønsket EU-Mercosur-avtalen velkommen og støtter dens gjennomføring, med særlig støtte fra handelsorienterte land som Tyskland, Spania og Nederland.

Landbruksvern og miljøbekymringer bremser avtalen

Franske bønder frykter at billigere landbruksprodukter fra Mercosur-land som Brasil og Argentina, spesielt storfekjøtt, kylling og soyabønner, kan oversvømme det europeiske markedet. Dette vil kunne presse prisene ned og gjøre det vanskeligere for europeiske bønder å konkurrere.

I tillegg har miljø- og klimaargumenter blitt fremhevet av Frankrike og flere andre EU-land. De har pekt på at økt eksport fra Sør-Amerika kan føre til mer avskoging i Amazonas, siden mange av de eksporterte produktene kommer fra områder hvor regnskogen ryddes til jordbruk.

Frankrike krever derfor strenge miljøstandarder, samt tiltak for å sikre rettferdig konkurranse og beskytte lokale bønders inntekter. Dette er grunnen til at forhandlingene har tatt flere tiår, og hvorfor det fortsatt er usikkert om avtalen vil få støtte fra alle EU-medlemsland.

Paraguay åpner for Mercosur-handelsavtale med Kina: Har sterke bånd til Taiwan

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt