11. januar, 2025

ASEAN samles for samtaler om Myanmar

Share

ASEANs ministre vil samles i Thailand senere denne måneden for å finne måter å dempe krisen i Myanmar, som snart går inn i sitt fjerde år, ifølge Roy Soemirat, en talsperson for Indonesias utenriksdepartement.

Jakarta Globe skriver at Soemirat opplyste torsdag at ASEANs lederland Laos har invitert medlemslandene til et møte om Myanmar-kuppet i Thailand 20. desember.

Samtalene starter med et uformelt møte mellom landene i ASEAN-troikaen: Indonesia, Laos og Malaysia. Disse tre vil vurdere den siste utviklingen og forsøke å finne løsninger for å få partene i Myanmar til å innfri løftene i den såkalte «fem-punkts konsensus»-fredsplanen. Troikaen er en uformell ordning der ASEANs tidligere, nåværende og kommende formannskap samarbeider for å håndtere krisen i Myanmar.

– Først vil troikaen møtes alene for å drøfte situasjonen i Myanmar. Deretter vil de andre ASEAN-landene delta i en ny runde med samtaler, sa Roy Soemirat til journalister, da han kommenterte det kommende møtet i Thailand.

Roy kunne imidlertid ikke bekrefte om utenriksminister Sugiono vil representere Indonesia. Han sa at Sugiono vil reise til Thailand dersom det ikke dukker opp tidskonflikter.

– Men Indonesias holdning til Myanmar er uendret. Vi ønsker å hjelpe Myanmar tilbake til normale forhold, presiserte han.

Les også: ICC-aktor ber om arrestordre for leder av Myanmars militærjunta

ASEAN-ministre samles i Thailand for samtaler om Myanmar

Soemirat sa også at han ikke kjente til detaljene rundt møtene, inkludert om ministrene vil ta opp militærjuntaens planer om valg i 2025, samt Thailands støtte til en folketelling som juntaen ønsker å bruke til å lage valglister.

– Jeg vet fortsatt ikke hva de vil diskutere i Thailand, men jeg blir ikke overrasket om de nevner [valgene], sa Roy.

ASEAN har fremdeles problemer med å komme videre etter kuppet i Myanmar.

I 2021 var tidligere president Joko «Jokowi» Widodo vert for et møte i Jakarta med sine ASEAN-kolleger og Myanmars juntaleder Min Aung Hlaing, omtrent to måneder etter at militæret grep makten. Partene ble enige om en fempunkts konsensus som oppfordret til en konstruktiv dialog blant alle involverte.

Under sitt formannskap i 2023 førte Indonesia en stille diplomati, der de forsiktig prøvde å få stridende parter i Myanmar til å snakke sammen. Men ved formannskapets slutt innrømmet Jakarta at Myanmar fortsatt var langt unna slike fredssamtaler.

Situasjonen har heller ikke vist nevneverdige fremskritt under Laos sitt påfølgende formannskap.

Myanmars kristne gerilja: Chinland Defense Force 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt