Syrias regjering har intensivert sine militære operasjoner i nordvest for å stanse opprørsoffensiven. Samtidig har Irans utenriksminister møtt president Bashar Assad for å forsikre om Teherans støtte.
Angrep i Aleppo og Idlib
Syriske styrker gjennomførte søndag 1. desember luftangrep mot opprørere som har tatt kontroll over store deler av Aleppo, landets største by. Observatører melder at kampene også har spredt seg til Idlib-provinsen og områdene rundt. Regjeringsstyrkene forsøker nå å etablere en forsvarslinje i Hama for å bremse opprørernes fremmarsj.
Opprørerne, ledet av jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham, hevder å ha tatt kontroll over hele Idlib-provinsen og deler av Aleppo. De har også overtatt byens viktigste vannforsyning, som nå er ute av drift.
En ydmykelse for Assad
Assads regjering står overfor en stor utfordring. Opprørernes raske fremgang markerer et alvorlig militært nederlag og har vekket internasjonale reaksjoner. Irans utenriksminister Abbas Araghchi møtte Assad i Damaskus og lovet at Iran vil bistå i motangrepet.
Les også: Jihadist-offensiven i Aleppo: Analyse av det syriske vendepunktet
Samtidig har både Jordan og De forente arabiske emirater uttrykt støtte til Assad, mens FNs spesialutsending for Syria, Geir Pedersen, advarer om at kampene kan eskalere og føre til enda større ustabilitet i regionen.
Humanitær krise og internasjonale reaksjoner
Ifølge Den hvite hjelmer, en hjelpeorganisasjon som opererer i opprørskontrollerte områder, har minst 25 mennesker mistet livet i luftangrep i Idlib og Aleppo. Blant de døde er flere kvinner og barn. Situasjonen tvinger mange til å flykte, og bilder fra Aleppo viser kaotiske evakueringer.
USA og flere europeiske land har oppfordret til en umiddelbar nedtrapping av volden. Samtidig uttrykker Washington bekymring for Hayat Tahrir al-Sham, som USA har definert som en terrororganisasjon.
Økende internasjonal spenning
Kampene risikerer å trekke både Russland og Tyrkia – som begge har sterke interesser i Syria – enda dypere inn i konflikten. Russiske og syriske luftangrep har rettet seg mot våpenlagre og baser som tilhører opprørerne, mens tyrkisk-støttede grupper er blitt anklaget for å bidra til opprørernes fremgang.
Med stadig flere involverte aktører og økende sivile lidelser er frykten stor for at en ny front kan åpne seg i en allerede ustabil region.