EU-kommisjonen godkjente tirsdag den franske regjeringens plan for å redusere budsjettunderskuddet innen 2029, men understreket skepsis til tallene som ble lagt frem av statsminister Michel Barnier.
Le Monde melder at EU-kommisjonen har gitt sin støtte til Frankrikes budsjettforslag og planen for å redusere statsgjelden, som en del av den oppdaterte Stabilitetspakten. Denne beslutningen kommer midt i en opphetet politisk debatt i Paris, hvor mange tviler på regjeringens evne til å innfri sine løfter.
Langsiktig målsetting
Ifølge planen skal Frankrikes underskudd reduseres fra 6,1 % av BNP i 2023 til 2,8 % innen 2029, og dermed oppfylle EUs krav. Samtidig forventes statsgjelden å stige fra 112,9 % til 115,8 % av BNP – langt over grensen på 60 % som er satt i EU-traktatene.
Kommisjonen kaller planen «troverdig» og aksepterer at målet om et underskudd under 3 % er utsatt fra 2027 til 2029. En diplomat fra EU uttalte:
– På papiret ser dette bra ut, men i praksis har hverken Frankrike eller land som Italia klart å holde slike forpliktelser før.
Tvil om gjennomføringen
Kritikere, inkludert eksperter fra banker og ratingbyråer, mener at planen er vanskelig å gjennomføre. Økte skatter og kutt i utgifter kan bremse den økonomiske veksten og gjøre det enda vanskeligere å nå målene. Budsjettminister Laurent Saint-Martin innrømmet nylig at underskuddet i 2025 sannsynligvis ikke vil holde seg under 5 %.
Les også: Europa i bakevje
– Vi må være realistiske. Det er ingen vits i å låse oss til 5 % hvis det betyr å sette hele budsjettet i fare, sa han til Public Sénat.
Markedene er dommerne
Selv om EU godkjenner planen, understreker kommisjonen at Frankrike trolig vil ha et underskudd på 5,3 % i 2025 og 5,4 % i 2026. Samtidig har finansmarkedene reagert med skepsis: Rentene på franske lån har steget betydelig sammenlignet med Tyskland, noe som reflekterer investorers bekymring.
– Markedene vil være de virkelige dommerne, avsluttet en EU-diplomat, og advarte om at Frankrike risikerer store bøter hvis målene ikke oppnås.