Kryptoinitiativer fra USA kan fremskynde Kinas utvikling av digital-aktiva-markedet, hevder HashKey styremann Xiao Feng.
Den nylig valgte amerikanske presidenten Donald Trumps løfter om å styrke kryptosektoren kan presse Kina til å gjenåpne sitt kryptomarked, ifølge Xiao Feng, styreleder og administrerende direktør i HashKey Group. Dette melder South China Morning Post.
Xiao mener at den økte teknologikonkurransen mellom USA og Kina kan bidra til en slik utvikling.
– Hvis Kongressen og den nye presidenten får på plass klare regler for kryptovaluta og samtidig fremmer industrien, vil det uten tvil påvirke Kina til å akseptere kryptovaluta, sa Xiao i et intervju med South China Morning Post.
Han peker også på sanksjonene fra USA og Vesten mot Russland, som blant annet omfattet utestengelse fra det internasjonale betalingssystemet Swift, som en viktig faktor for Kinas potensielle gjenreiste interesse i kryptovaluta.
– Uten disse hendelsene ville det tatt fem til seks år for Kina å åpne for kryptovirksomheter, men nå kan dette skje innen to år, forklarer han.
Strengt forbud, men økende etterspørsel
Kina har i flere år opprettholdt et strengt forbud mot kryptovalutaer, inkludert handel, kryptoutvinning (kjent som mining, journ.anm.) og initial coin offerings (forkortet til ICO – som er en type desentralisert «børsnotering» i kryptoverden, journ.anm.), med begrunnelse om å beskytte finansstabilitet og forhindre kriminalitet.
Les også: Bhutan utvinner bitcoin med vannkraft: Kongedømmet eier 13 000 bitcoin
Selv om Kina har hatt et strengt forbud mot kryptobørsvirksomhet, ser Xiao muligheter for en åpning gjennom regulerte stablecoins. Stablecoins, som har en fastsatt kurs knyttet til valutaer som amerikanske dollar eller euro, som er en langt raskere og billige løsning for betalinger eller overføringer over landegrenser.
Xiao forteller at hans team nylig utførte en undersøkelse i handelsknutepunktet Yiwu, der de fant at nesten alle handelsmenn hadde mottatt forespørsler fra kunder om mulighet for betaling i stablecoins som USDT (Tether USD) og USDC (Circle USD).
Erfaring fra finans og digital utvikling
Med erfaring fra både bank- og finanssektoren, blant annet fra stillinger i Kinas sentralbank og det kinesiske finanstilsynet, har Xiao god innsikt i både tradisjonelle og digitale finansmarkeder.
Han startet kryptoselskapet HashKey i 2018 som en del av Wanxiang Group, og selskapet har siden vokst med virksomhet innen venturekapital, tokenisering (omdanne aksjer, eiendom eller andre eiendeler som verdier på en blokkjede) og andre blokkjede-løsninger.
HashKey har ekspandert over hele Asia og utover, med hovedkontor i Hongkong og kontorer i blant annet Singapore og Tokyo.
– Ved å bli i Hongkong kan vi betjene det kinesiske markedet når det åpner, sier Xiao. – Vi tror fast på at den dagen kommer.
Geopolitikk og stablecoins: Reddet et kryptoselskap amerikansk statlig gjeld? 🔒