23. november, 2024

Geopolitisk uro får internasjonale selskaper til å rømme Kina

Share

Til tross for Kinas økonomiske tiltak, trekker utenlandske selskaper ut betydelige summer, drevet av usikkerhet og geopolitiske hensyn.

Utenlandske selskaper har trukket ut mer kapital fra Kina i løpet av forrige kvartal, noe som viser at enkelte investorer fortsatt er pessimistiske, til tross for at Beijing har lansert tiltak for å stabilisere veksten, skriver Taipei Times.

Kinas direkte investeringsforpliktelser i betalingsbalansen falt med 8,1 milliarder amerikanske dollar i tredje kvartal, ifølge data fra Kinas statlige valutaforvaltning fredag. Målingen, som registrerer direkte utenlandske investeringer (FDI) i Kina, har sunket med nesten 13 milliarder dollar i løpet av de første ni månedene av året.

Utenlandske investeringer i Kina har stupt de siste tre årene etter en topp i 2021. Nedgangen skyldes blant annet geopolitiske spenninger, svakere tro på verdens nest største økonomi og økt konkurranse fra kinesiske selskaper innenfor industrier som bilbransjen. Dersom denne trenden fortsetter ut året, vil det være første gang med netto utstrømming av FDI på årsbasis siden minst 1990, da sammenlignbare data begynte.

Reduksjon i kinesisk virksomhet

Flere selskaper har redusert sin virksomhet i Kina i år, blant dem bilprodusentene Nissan Motor Co og Volkswagen AG, samt Konica Minolta Inc.

I juli kunngjorde Nippon Steel Corp at de trekker seg ut av et joint venture i Kina, mens IBM har besluttet å avvikle en forskningsgruppe for maskinvare i landet, noe som påvirker omtrent 1 000 ansatte.

Den økende risikoen for handelskrig og forverrede forhold til Beijing under USAs president Donald Trumps andre periode kan ytterligere påvirke investeringene negativt.

Les også: Beijings lange arm: Hvordan Kina former EU innenfra 

– Geopolitisk spenning er den største bekymringen for våre medlemmer i det amerikanske handelskammeret i Shanghai, sa gruppens leder Allan Gabor under et intervju med Bloomberg TV forrige uke under China International Import Expo.

– Dette gjør det vanskelig å planlegge store investeringer. Samtidig ser vi at mange av våre medlemmer gjennomfører små og mellomstore investeringer. Det er et mye mer kirurgisk investeringsmiljø nå, la han til.

Stimuleringstiltak

Likevel har myndighetenes innsats sent i september for å stimulere økonomien allerede gitt en positiv effekt for enkelte utenlandske investorer, med en verdiøkning på mer enn 26 prosent i aksjebeholdningen hos utlendinger siden august, ifølge data fra Kinas sentralbank. Kinas ledende aksjeindeks økte nesten 21 prosent i september etter at de koordinerte stimuleringstiltakene startet, men har siden mistet noe av denne gevinsten.

I kontrast har kinesiske selskapers investeringer i utlandet økt kraftig. I tredje kvartal økte kinesiske selskaper sine utenlandske eiendeler med omtrent 34 milliarder dollar, ifølge Kinas statlige valutaforvaltning.

Så langt i år har utgående investeringer nådd 143 milliarder dollar, det tredje høyeste beløpet som er registrert for denne perioden. Det er sannsynlig at denne trenden vil fortsette og øke etter hvert som flere land innfører toll på kinesiske eksportvarer.

Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt