26. desember, 2024

Kull eller klima? Indias utfordringer med grønn energi

Share

Manglende utbygging av fornybar energi kan tvinge India til å satse mer på kullkraft for å dekke energibehovet.

Til tross for flere utfordringer mener Indias regjering at de er på vei mot målet om 500 gigawatt (GW) fornybar energikapasitet innen 2030. Men det kan bli krevende å nå dette ambisiøse målet, skriver The Strait Times.

På FNs klimakonferanse i Glasgow i 2021 kunngjorde statsminister Narendra Modi at India skulle nesten femdoble sin fornybare energikapasitet til 500 GW innen 2030. Likevel, tre år senere, er mindre enn halvparten av de nødvendige vind-, sol-, vann-, bio- og atomprosjektene på plass. Kun 18,48 GW ble lagt til mellom april 2023 og mars 2024, noe som er langt fra tilstrekkelig for å nå målet.

Denne forsinkelsen setter ikke bare landets klimamål i fare, men har også ført til økt satsing på kullkraft for å dekke økende energibehov.

India, som er verdens tredje største utslippsnasjon, har forpliktet seg til netto nullutslipp innen 2070, to tiår etter industrilandene. Landet, som forventes å bli verdens største energiforbruker innen 2050, er avhengig av å redusere bruken av fossil energi for å bidra til å begrense global oppvarming. Rundt 70 prosent av Indias strøm kommer i dag fra kull, som er den største kilden til karbonutslipp.

Les også: Samarbeidet mellom India og Norden blomstrer som aldri før

Selv om Indias kapasitet for fornybar energi passerte 200 GW i oktober, er det langt igjen. Kina nådde 1200 GW i august, seks år før planlagt.

Fortsatt oppnåelig

India må i snitt legge til 50 GW fornybar energi årlig frem mot 2030, langt over de 13 GW landet i snitt har lagt til de siste fem årene. Til tross for en forventet tilleggskapasitet på 15 GW fra kjernekraft, mener eksperter at målet fortsatt kan være uoppnåelig.

– India kan risikere å ikke nå 500 GW-målet, sier Vibhuti Garg, direktør for Sør-Asia ved Institutt for energiøkonomi og finansiell analyse (IEEFA). Hun trekker frem manglende infrastruktur for energioverføring som en hovedårsak.

Storskalaprosjekter innen sol- og vindkraft bygges ofte i øde områder som Rajasthans ørkener. Energi fra disse områdene krever omfattende nettilknytning, men utviklingen går for sakte.

Andre utfordringer inkluderer vansker med å sikre store landområder og svak økonomi i statlige strømselskaper. En rapport fra IEEFA peker også på behovet for bedre batterilagring og finansiering for å sikre fortsatt vekst i fornybar energi.

Kullavhengighet

India har også økt sin kullkapasitet for å dekke energibehovet. I juli annonserte regjeringen at de ville utvide kullkraftkapasiteten med minst 80 GW innen 2031-32.

Saurabh Kumar fra Global Energy Alliance advarer om at India kan ende opp med kun 320 GW innen 2030, med mindre batterilagring og desentralisert fornybar energi prioriteres.

– Uten tiltak på disse områdene vil India ikke nå målet på 500 GW, sier Kumar. Han mener at en bredere satsing på solkraft for landbruket, som står for 18 prosent av Indias strømforbruk, kan hjelpe.

Flere delstater, som Rajasthan og Maharashtra, har startet prosjekter for å støtte solenergi til jordbruket, noe som kan bidra til å nå 100 GW. Kumar advarer om at hvis India ikke når 500 GW-målet, kan det true landets netto nullmål for 2070 og øke avhengigheten av kull.

– Det er kritisk at vi når dette målet, ellers kan konsekvensene bli alvorlige, sier Kumar.

Diplomatisk dans: India og Europa styrker båndene 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt