24. november, 2024

Oljeprisen stiger etter OPEC forlengelse av kutt – Påvirker Kina og USA

Share

OPEC+ forlenger kutt i oljeproduksjonen, som løfter prisene og skaper spenning i forkant av det amerikanske valget og Kinas forventede økonomiske stimuleringspakke.

Oljeprisene fortsatte å øke mandag etter OPEC+ sin beslutning om å forlenge kutt i produksjonen, noe som bidrar til usikkerhet i forbindelse med det kommende amerikanske presidentvalget og forventninger om nye økonomiske tiltak fra Kina, skriver Economy Middle East.

OPEC+ bekreftet søndag at de vil videreføre sitt produksjonskutt på 2,2 millioner fat per dag til desember. Dette følger etter en tidligere utsettelse i oktober, da lave priser og svak etterspørsel preget markedet.

Råolje WTI

Mandag morgen steg prisen på Brent-olje med 1,18 dollar per fat, tilsvarende en økning på 1,61 prosent, og nådde 74,28 dollar. U.S. West Texas Intermediate (WTI) fulgte samme trend og steg med 1,21 dollar til 70,70 dollar per fat.

– OPEC+ sitt grep om markedet har blitt strammet inn. Dette påvirker både prisnivået og forventningene til tilbudssituasjonen fremover, uttalte en energianalytiker.

Gradvis avvikling av kutt

Det forventes at OPEC+ vil fase ut kuttet på 2,2 millioner fat gradvis i månedene som kommer, samtidig som ytterligere produksjonskutt på 3,66 millioner fat per dag vil forbli inntil 2025. Selv om prisene nylig har steget, opplevde både Brent og WTI et ukentlig fall på henholdsvis 4 og 3 prosent, presset av rekordhøy oljeproduksjon i USA.

Fredag steg prisene noe igjen etter spekulasjoner om mulig iransk respons på situasjonen i Israel. En analytiker bemerket at markedet fortsatt er «svært følsomt for geopolitisk usikkerhet i Midtøsten.»

Valg og økonomiske utsikter i USA

Tirsdag står USA overfor et tett presidentvalg mellom visepresident Kamala Harris og tidligere president Donald Trump. Uken bringer også forventninger om at Federal Reserve vil kutte renten med 0,25 prosentpoeng, noe som kan påvirke økonomiske rammebetingelser.

Les også: Aramco: – Energiomstillingen har mislyktes

– Vi kan se en innvirkning på både dollarens styrke og investeringslysten. Eventuelle endringer i amerikansk politikk kan også få ringvirkninger for råvaremarkedene, påpekte en økonom.

Kina planlegger økonomiske tiltak

I Kina samles den nasjonale folkekongressen denne uken, der økonomer forventer at nye tiltak blir vedtatt for å stimulere landets avtagende økonomi. Hovedfokuset antas å være på reduksjon av lokal gjeld, noe som kan skape et mer stabilt økonomisk grunnlag.

– Kinas tiltak vil være avgjørende for den globale etterspørselen etter energi, uttalte en asiatisk markedsanalytiker.

Fallende lagerbeholdninger i USA

USAs energi-informasjonstjeneste (EIA) rapporterte også om et overraskende fall i bensinlageret til det laveste nivået på to år, drevet av økt etterspørsel.

Råoljelagrene falt også uventet på grunn av lavere import. Dette har gitt en viss optimisme i markedet, da lavere lagre kan indikere strammere tilbud.

– EIA sin rapport understreker et stramt marked, spesielt når etterspørselen holder seg høy, forklarte en annen analytiker.

Selv om ukentlige prisfall har påvirket markedet, viser fortsatt prisøkningene at tilbud og etterspørsel forblir utsatt for både politiske og økonomiske skift.

Den skjulte makten bak dollarens globale posisjon 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt