Kinas demografiske krise forsterkes når barnehager tvinges til å stenge dørene på grunn av sviktende fødselstall.
I fjor sank antallet barnehager i Kina med over 5 prosent, mens antallet barn som begynte i barnehage falt med mer enn 11 prosent. Antallet barnehager i Kina falt i fjor med 14 808 til 274 400, ifølge en årlig rapport fra Kinas utdanningsdepartement. Dette er andre året på rad med nedgang, skriver South China Morning Post.
Samtidig har antallet barn som går i barnehage sunket for tredje år på rad – med 11,55 prosent, eller 5,35 millioner, i fjor til totalt 40,9 millioner barn, viser rapporten.
Også antallet barneskoler har gått ned med 5 645 til 143 500 i 2023, en nedgang på 3,8 prosent.
Denne utviklingen reflekterer et bredere demografisk skifte i Kina, der både fødselsrater og total befolkning fortsetter å synke. Dette utgjør en alvorlig trussel mot framtidig økonomisk vekst, som allerede viser tegn til å avta.
I fjor gikk Kinas befolkning ned for andre året på rad, til 1,4 milliarder, en nedgang på over 2 millioner. Kun 9 millioner fødsler ble registrert i 2023 – det laveste tallet siden registreringene startet i 1949.
Fallende fruktbarhetstall
Kina Population and Development Research Centre har beregnet at landets fruktbarhetsrate sank til 1,09 i 2022. Demografer anslår at den falt under 1,0 i fjor, selv om det ikke foreligger offisielle tall.
I Shanghai, en av Kinas rikeste byer, sank fruktbarhetsraten til 0,6 i 2023, ifølge lokale myndigheter.
Les også: Færre bryllup i Kina: En demografisk tidsinnstilt bombe?
– Samtidig øker byrden knyttet til eldreomsorg, midt i økonomisk stagnasjon, sier He Yafu, en uavhengig demograf fra Guangdong-provinsen.
– Barnehagedrivere må tilpasse seg strategisk for å møte nye utfordringer, som å utvide tidlig barndomsundervisning til barn under tre år og etablere et integrert omsorgs- og utdanningssystem, legger han til.
Flere barnehager blir omsorgssentre for eldre
Tall fra Kinas nasjonale helsekommisjon fra 2021 viser at over 30 prosent av kinesiske familier med småbarn har behov for barnepass, men kun 5,5 prosent har meldt barna sine inn i barnehager eller førskoler.
Et økende antall barnehager blir nå omgjort til omsorgssentre for eldre, og mange av de ansatte har gått over til å jobbe med eldreomsorg.
Kinesiske familier nøler stadig mer med å få barn, avskrekket av høye bolig- og oppdragelseskostnader, tøff konkurranse om gode skoleplasser og jobber, samt usikker økonomisk og politisk fremtid.
En nylig undersøkelse blant kvinner i fruktbar alder i Ningbo, en by i Øst-Kina, viste at nesten halvparten av single, barnløse kvinner foretrakk å kun få ett barn. Over en tredjedel ønsket ingen barn, 15 prosent ønsket to, og under 1 prosent sa de ønsket flere.
Undersøkelsen viste også at 56 prosent av de spurte anså ekteskap som valgfritt, og nesten 6 prosent mente det ikke var nødvendig å gifte seg i det hele tatt.