24. oktober, 2024

India lanserer ny atomubåt i all stillhet

Share

India har styrket sin atomavskrekking med lanseringen av en ny ubåt, som kan avfyre atomvåpen fra dypet. Dette markerer et viktig steg i landets forsvarsstrategi.

India har i all stillhet lansert sin fjerde atomdrevne ubåt med ballistiske missiler (SSBN). Den nye ubåten, som har kodenavnet S-4, kan avfyre missiler med atomstridshoder, skriver Eurasia Times

India lanserte sin første egenproduserte SSBN i 2009, og den ble tatt i bruk i 2016. I år tok den indiske marinen i bruk sin andre SSBN, INS Arighaat, 29. august 2024. Den tredje ubåten, INS Aridhaman, er forventet å bli satt i tjeneste i 2025.

Med INS Aridhaman fullt operativ vil Indias evne til å gjennomføre et atomslag nummer to være på plass innen neste år. INS Aridhaman er utstyrt med K-4 missiler som kan avfyres fra ubåt og har en rekkevidde på 3500 kilometer.

Både INS Arihant og INS Arighat er bevæpnet med K-15 missiler, som har en rekkevidde på 750 kilometer. Dette begrenser deres rekkevidde betydelig, og i en eventuell konflikt med Pakistan vil disse missilene kun kunne treffe mål i den sørlige delen av landet.

Ifølge en rapport fra Hindustan Times ble S-4 lansert av forsvarsminister Rajnath Singh 16. oktober. Regjeringen har vært tilbakeholdende med informasjon om denne lanseringen og i stedet utgitt en melding om at forsvarsministeren åpnet en svært lavfrekvent marineradiosender i Damagundam-skogen i Telangana. Denne stasjonen skal brukes til kommando og kommunikasjon med strategiske enheter i den indiske marinen.

Økt avskrekkingsevne

Innlemmelsen av S-4 vil i stor grad styrke Indias atomavskrekking. Mangelen på minst tre operative ubåter har hittil gjort at ubåtene stort sett har vært i havn, uten å opprettholde en konstant atomtrussel.

Les også: India i fokus: Strategisk navigasjon gjennom skiftende geopolitiske farvann

Atomdrevne angrepsubåter, kjent som SSBN, sikrer evnen til å gjengjelde et atomangrep. Med sine lange kystlinjer kan India skjule ubåtene på dypet i krigstid for å bevare denne kapasiteten.

For å opprettholde en troverdig atomavskrekking må minst én ubåt alltid være på patrulje. Hvis INS Arihant stadig er i havn, svekkes avskrekkingen. Det er behov for 3-4 SSBN-er slik at én kan være på patrulje, mens én er i havn, én på vei ut, og én på vei tilbake.

SSBN-er har vist seg å være en pålitelig måte å styrke atomavskrekking på. Det britiske Royal Navy har opprettholdt sin sjøbaserte atomavskrekking i 53 år, noe som gjør det til landets lengst pågående militære operasjon.

Kina og Pakistan utfordrer

Kina er det eneste landet i Indias nærområde som har SSBN-er, og de har vært brukt i patruljer utenfor Øst-Afrika. Imidlertid er Kinas evner til å drive anti-ubåtkrigføring fortsatt på et tidlig stadium.

Det har vært rapporter om at den pakistanske marinen vurderer å utstyre sine nye kinesiskbygde Hangor-klasse ubåter med atomvåpen, noe som kan gi Pakistan en sjøbasert atomkapasitet. Tidligere pakistanske marineoffiserer har på statlig TV snakket om landets arbeid med en «sikret» evne til et andreslag.

Rapporter tyder på at Hangor-klasse ubåtene ikke er rene konvensjonelle angrepsubåter. Selv om det er lite sannsynlig at Pakistan vil kunne utstyre dem med atomreaktorer, kan de potensielt bære taktiske atomvåpen.

Denne utviklingen gjør at den indiske marinen nå prioriterer byggingen av flere ubåter. I oktober 2024 godkjente den indiske regjeringen byggingen av landets første atomdrevne angrepsubåt (SSN).

Fra yoga og Bollywood til verdens hjelper: Indias unike vei til global innflytelse 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt