11. oktober, 2024

Over 85 % av tadsjiker i terrorgrupper har hatt et opphold i Russland

Share

En studie peker på Russland som en nøkkelfaktor i radikaliseringen av tadsjikiske borgere. Eksperter advarer om behovet for bredere tiltak mot religiøs ekstremisme.

Forskning har vist at mer enn 85 prosent av tadsjikiske borgere som sluttet seg til terrororganisasjoner gjorde det etter å ha tilbrakt en migrasjonsperiode i Russland, skriver IntelliNews.

Studien ble utført av to professorer ved Tadsjikistans akademi for innenriksdepartementet. Den ble nylig lagt ut på Facebook, men deretter raskt slettet.

I år har dusinvis av tadsjikiske statsborgere blitt knyttet til terrorangrep og dødelige planer i land som Russland, Iran, USA og Tyskland. Tadsjikistan fikk verdens oppmerksomhet som et gunstig rekrutteringsgrunnlag for islamske ekstremister med terrorhensikt i mars, da mer enn 140 mennesker ble drept i et skyteangrep på Crocus Hall-konserthus i utkanten av Moskva. Forbrytelsen ble angivelig utført av fire tadsjikiske migranter, som for tiden er i varetekt i Russland og venter på rettssak.

Professorenes analyse vurderer også at 90 prosent av unge tadsjiker som har blitt radikalisert, bodde i Russland da de kom under påvirkning av ekstreme imamer og nettgrupper. Mange var religiøst fromme før de migrerte fra Tadsjikistan.

Forskerne konkluderer med at tadsjikiske diaspora-grupper bør rådes til å gjøre en mer konsentrert innsats for å bekjempe religiøs ekstremisme. De tar imidlertid ikke opp bekymringer om at det er ren undertrykkelse av fromme muslimer og andre ugunstige grupper av Tadsjikistans Rahmon-regime som får mange borgere til å forlate Tadsjikistan i utgangspunktet, hvor de blir sårbare for dem som lover givende liv gjennom radikalisering.

Les også: I skyggen av Moskva-terroren: Sentral-Asias økte rolle i global jihadisme

Separat har rundt 1 800 statlige ansatte i den sørlige tadsjikiske regionen Khatlon, som grenser til Afghanistan – en base for flere jihadistgrupper – blitt utpekt til å gå fra dør til dør for å advare folk mot å slutte seg til religiøse ekstreme grupper.

Dør-til-Dør

Radio Free Europe/ Radio Liberty sin tadsjikiske tjeneste rapporterte at under uformelle samtaler, som en del av en bredere kampanje kjent som «Dør-til-Dør», oppfordrer tadsjikiske tjenestepersoner folk til å være «årvåkne mot nettgrupper som søker å rekruttere unge menn til terrororganisasjoner under dekke av islam», ifølge innbyggere i Khatlon.

– Informasjonen vi får fra rettshåndhevende myndigheter er alarmerende. Antallet unge mennesker som har sluttet seg til religiøse ekstreme grupper er svært høyt i vår provins, sa Khatlon-guvernør Davlatali Saeed til journalister i august, selv om han ikke ga estimater.

Dør-til-Dør-teamene har, ifølge opplysninger, besøkt mer enn 620 000 husholdninger over hele provinsen så langt for å snakke med unge mennesker og deres foreldre. Teamene består av offentlige tjenestepersoner, lokale rådmedlemmer, lærere og leger. De tar spesielle kurs før utplassering.

– Å besøke folks hjem for å personlig advare alle om de nettbaserte rekruttererne kan være effektivt, fordi foreldrene til tadsjikere som dro til Syria eller de som angrep Crocus sier at de ikke visste at sønnene deres hadde blitt hjernevasket av IS, Den islamske staten, eller ISIS, sa en professor som uttalte seg til RFE/RL på betingelse av anonymitet.

– Men forelesningene alene er ikke nok. Unge mennesker trenger å ha jobber med anstendige lønninger og andre økonomiske muligheter som gir dem håp om en god fremtid. Utsiktsløshet kan være farlig, la vedkommende til.

Russland er et arnested for sentralasiatisk jihad 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt