7. oktober, 2024

Fransk marine bestiller undervannsdroner for dyphavsovervåking

Share

Den franske marinen har bestilt en autonom undervannsfarkost fra selskapet Exail som skal overvåke kritisk infrastruktur på dybder ned til 6 000 meter.

Arkitekturen til den nye dronen vil være basert på selskapets Ulyx-modell, som er utviklet i samarbeid med Ifremer, det nasjonale instituttet for havvitenskap og teknologi. Dette melder Defense News.

Fartøyet vil primært bli brukt til rekognoseringsoperasjoner på havbunnen, med fokus på å beskytte sensitiv infrastruktur som undersjøiske kabler, mange av dem ligger på dybder ned mot 6 000 meter, hevder Exail.

Exails A6K-M dyphavsdrone. Skjermdump: Youtube

Beskyttelsen av disse anleggene har vist seg å være stadig vanskeligere, selv for større mariner. NATO har advart om at Russland kan rette angrep mot undersjøiske kabler for å forstyrre vestlige aktiviteter.

Flere land har nøye fulgt utviklingen av Moskvas ubåtflåte, ettersom Russland har kapasitet til å kutte kabler på havbunnen.

Under et mediebesøk på FREMM-fregatten Normandie, som tilhører den franske marinen, ble det nevnt av offiserer at aktiviteten i farvannene rundt den franske marinebasen Brest har økt de siste årene. Besøket ble arrangert i forkant av Euronaval-messen som skal holdes i Paris neste måned.

Les også: Frankrike og Japan med felles «samurai» militærøvelse: Fremmedlegionen deltar

I desember i fjor fulgte de franske fregattene Normandie og Auvergne en russisk ubåt som passerte utenfor kysten av Bretagne, ifølge franske medier. Denne ruten skal ha blitt brukt flere ganger de siste månedene av russiske ubåter på vei mot områder nær Irland.

Frankrike har identifisert beskyttelsen av sin suverenitet over havbunnen som en prioritert oppgave i landets investeringsplan for 2030. Som en del av den evnebyggende prosessen i «Havbunnskrigsstrategien», som ble vedtatt i 2022, vil den franske marinen kjøpe både autonome og fjernstyrte undervannsfarkoster.

For sistnevnte kategori har myndighetene valgt den franske leverandøren Travocean med sitt DeepSea-fartøy.

Den nye undervannsdronen vil inneholde flere komponenter laget i Frankrike, utviklet av Exail, inkludert akustiske sensorer og det inertiale navigasjonssystemet Phins.

En representant fra Exail ønsket ikke å kommentere når dronen vil bli levert, men sa at det vil skje før 2030.

– Uten økte forsvarsutgifter kan USA vende ryggen til Europa 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt