5. oktober, 2024

Ukraina fullfører restrukturering av statsgjeld på 20,5 milliarder dollar

Share

Ukraina har kunngjort at de har fullført og avsluttet restruktureringen av tretten serier av statlige Eurobonds, samt de statsgaranterte Eurobonds utstedt av Ukravtodor.

Denne transaksjonen ble gjennomført for å gjenopprette Ukrainas gjeldsbærekraft, bevare makroøkonomisk stabilitet og frigjøre statlige budsjettmidler i møte med den pågående russiske militæraggressjonen mot landet. Dette kommer frem i en pressemelding fra den ukrainske regjeringen.

Restruktureringsprosessen innebar en byttehandel mellom tretten serier av statlige Eurobonds og én serie av Ukravtodors statsgaranterte Eurobonds. Dette beløp seg til totalt 20,5 milliarder dollar i utestående hovedstol (omtrent 24 milliarder dollar inkludert påløpte renter), og disse ble omgjort til åtte nye Eurobonds-serier med en samlet hovedstol på 15,2 milliarder dollar.

Som følge av denne transaksjonen er Ukrainas statsgjeld redusert med nærmere 9 milliarder dollar. Dette tilsvarer en umiddelbar nominell nedskriving på 37 prosent og en nåverdi-nedskriving på omtrent 60 prosent, basert på en diskonteringsrente på 14 prosent. Dette gjør restruktureringen til en av de største nedskrivingene i nyere tid.

Restruktureringen reduserer umiddelbare betalingsforpliktelser med 93 prosent, noe som fører til besparelser på 11,4 milliarder dollar de neste tre årene. I tillegg vil kostnadene ved gjeldsbetjening frem til 2033 bli redusert med om lag 77 prosent, noe som gir totale besparelser på 22,8 milliarder dollar.

«Vi er takknemlige overfor våre investorer og våre partnere i den offisielle sektoren for den fortsatte støtten gjennom denne gjeldsrestruktureringsprosessen. Det vellykkede resultatet er et bevis på det konstruktive samarbeidet og vårt felles engasjement for Ukrainas langsiktige makrofinansielle stabilitet. Til tross for de pågående utfordringene knyttet til russisk aggresjon, har vi tatt et avgjørende skritt for å sikre Ukrainas økonomiske bærekraft, og dermed sørge for at kritiske ressurser blir fordelt der de trengs mest. Vi er fortsatt dedikerte til å opprettholde tilliten fra våre kreditorer og det internasjonale samfunnet, mens vi fortsetter å navigere i disse uforutsette tidene,» kommenterte Yuriy Butsa, regjeringskommissær for offentlig gjeldshåndtering.

Les også: Ukraina når kritisk avtale for gjeldsstrukturering

Denne avtalen er i tråd med Det internasjonale pengefondets (IMF) mål for gjeldsbærekraft og har blitt støttet av Ukrainas kreditorgruppe.

Den 9. august 2024 startet den ukrainske regjeringen en formell prosess for å få godkjent restruktureringen av utestående statlige euroobligasjoner på 19,7 milliarder USD og statsgaranterte obligasjoner på 0,7 milliarder USD. Forslaget inkluderte en reduksjon i hovedstol og renteforpliktelser, samt en forlengelse av forfallstidene.

I september 2024 kunngjorde Ukraina at restruktureringen av statsgjelden var fullført, med suksess. Prosessen innebar bytte av tretten serier av statlige euroobligasjoner og én serie av Ukravtodors statsgaranterte euroobligasjoner, med en samlet hovedstol på 20,5 milliarder USD (omtrent 24 milliarder USD inkludert påløpte renter), mot åtte nye serier euroobligasjoner på 15,2 milliarder USD i hovedstol.

Som resultat av denne transaksjonen har Ukrainas statsgjeld blitt redusert med nesten 9 milliarder USD, noe som representerer en nominell gjeldsreduksjon på 37 prosent og en reell reduksjon på omtrent 60 prosent, basert på en diskonteringsrate på 14 prosent.

Restruktureringen reduserer umiddelbare gjeldsbetjeninger med 93 prosent, og skaper besparelser på 11,4 milliarder USD over de neste tre årene. I tillegg vil kostnadene ved å betjene gjelden fram til 2033 bli redusert med omtrent 77 prosent, noe som genererer totale besparelser på 22,8 milliarder USD.

EU overfører fryste russiske midler til Ukraina

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt