6. oktober, 2024

Det ukrainske gasselskapet Naftogaz med rekordoverskudd

Share

Naftogaz Group rapporterer et netto konsolidert overskudd på 6 milliarder norske kroner i første halvår av 2024. I samme periode i fjor var overskuddet 1,7 milliarder NOK.

Regnskapene for første halvår av 2024 ble vurdert av det uavhengige revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC). Dette kommer frem i en pressemelding fra selskapet.

– Til tross for utfordringene med unntakstilstand og statlige forpliktelser, fortsetter Naftogaz Group å styrke sin posisjon og viser vekst i de finansielle resultatene. I løpet av de første seks månedene av 2024 økte vi vårt konsoliderte nettooverskudd med nesten fire ganger sammenlignet med samme periode i fjor. sier Oleksiy Chernyshov, administrerende direktør i Naftogaz Group.

– Denne prestasjonen skyldes sterkt teamarbeid – jeg takker alle ansatte i Naftogaz for dette resultatet, la han til.

Det konsoliderte driftsoverskuddet for første halvår 2024 nådde 28,9 milliarder UAH (7,4 milliarder kroner), sammenlignet med 14 milliarder UAH (3,6 milliarder kroner) i samme periode i fjor.

Naftogaz Groups forbedringer i de finansielle resultatene skyldtes hovedsakelig økte inntekter fra salg av gass, olje, petroleumsprodukter og distribusjonstjenester for naturgass.

Les også: Østerrike klarer seg uten russisk gass melder landets klimadepartement

De viktigste selskapene som bidro til overskuddet i første halvår 2024 inkluderer NJSC Naftogaz of Ukraine, JSC Ukrgasvydobuvannya, JSC Ukrtransgaz, PJSC Ukrnafta, LLC Gassleveringsselskap Naftogaz of Ukraine, og JSC Ukrtransnafta.

I tillegg betalte gruppens selskaper fra januar til juni 2024 44 milliarder Ukrainske hryvnia (UAH) i skatt til statens budsjett, noe som utgjør 7,5 prosent av alle innbetalinger kontrollert av den statlige skattetjenesten i Ukraina. Dette beløpet tilsvarer ca. 11 milliarder norske kroner.

I begynnelsen av april 2024 fullførte gruppen en av de mest utfordrende oppvarmingssesongene i 2023/2024 under de pålagte offentlige tjenesteforpliktelsene.

Russiske angrep på Ukrainas energi-infrastruktur er en del av et større strategisk mål om å svekke landets økonomi og statlige funksjoner.

Til tross for dette har Naftogaz vist at det er i stand til å opprettholde og til og med øke sin virksomhet, noe som er essensielt for å motvirke Russlands destabiliseringsforsøk.

Dette viser ikke bare Naftogaz’ evne til å tilpasse seg under krigsforhold, men også hvor viktig energisektoren er som en frontlinje i denne krigen.

Mellom makt og muligheter: Europas jakt på strategisk autonomi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt