4. oktober, 2024

Pentagon: Amerikanske marinefartøy nedkjempet Irans angrep på Israel

Share

To amerikanske destroyere, USS Cole og USS Bulkeley, lanserte rundt ti interceptorraketter for å forsvare Israel mot et omfattende angrep fra Iran, opplyser Pentagon.

Pentagons talsperson, generalløytnant Pat Ryder, ville ikke kommentere hvilken type ammunisjon som ble brukt, eller om intervensjonen var vellykket, men bekreftet at operasjonene fant sted i den østlige delen av Middelhavet, melder Defense News.

Irans direkte og omfattende rakettangrep på Israel tirsdag var det andre angrepet i år og truet igjen med å utløse full krig i Midtøsten. Dette er en alvorlig situasjon som USA har forsøkt å forhindre siden den palestinske militante gruppen Hamas angrep Israel 7. oktober.

Himmelen over sentrale og sørlige Israel lyste opp tirsdag kveld da ballistiske raketter kolliderte med luftforsvarsinterceptorene. Både Pentagon og de israelske forsvarsstyrkene vurderte angrepet, men bekreftet at Iran hadde avfyrt rundt 200 raketter uten at det er rapportert om noen betydelige skader.

– Foreløpige rapporter tyder på at Israel klarte å nedkjempe flertallet av de innkommende rakettene, og at det var minimal skade på bakken, sa Ryder.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan kalte Irans respons for «mislykket og ineffektiv,» men advarte om at det også var en «betydelig opptrapping.»

– I dette tilfellet er resultatet først og fremst et resultat av IDFs profesjonalitet, men også takket være det dyktige arbeidet til det amerikanske militæret og grundig felles planlegging i forkant av angrepet, sa Sullivan.

Irans angrep kom en uke etter at Israel drepte lederen av Hezbollah, en libanesisk militsgruppe som Tehran har bevæpnet i flere år. Dette har eskalert en voksende konflikt i Libanon.

USA har allerede økt styrkene i Midtøsten for å beskytte Israel og egne styrker, og sendte nylig tre jagerflyskvadroner, inkludert F-15, F-16 og A-10. Dette dobler nesten antallet jagerfly under amerikansk sentralkommando.

Les også: Iran avfyrer ballistiske missiler mot Israel

Forsvarsminister Lloyd Austin beordret også hangarskipet Abraham Lincoln til å forbli i regionen som en beskyttelse mot en bredere krig. Et annet hangarskip, Harry S. Truman, er på vei til den europeiske kommandoen.

Ifølge Pentagon vil disse endringene legge «noen tusen» amerikanske styrker til sentralkommandoen, som allerede har 40 000 soldater — 6 000 flere enn normalt.

USA hevder at opptrappingen av styrker har bidratt til å unngå en bredere krig i regionen, noe Ryder gjentok tirsdag, til tross for de nylige angrepene.

– Vi har arbeidet hardt fra starten av for å forhindre en bredere regional konflikt, sa han og la til:

– Selvfølgelig gjør den typen aggressive handlinger vi så fra Iran i dag dette mer utfordrende.

Samtidig er amerikanske styrker under økt trussel fra Iran-støttede militsgrupper i regionen.

Forrige uke lanserte houthiene, en militsgruppe i Jemen, det Pentagon kalte et «komplekst angrep» med droner og kryssraketter mot amerikanske skip i Rødehavet, men det ble opplyst at ingen skip ble truffet og ingen sjøfolk ble skadet.

Irans angrep tirsdag inkluderte rundt dobbelt så mange ballistiske raketter sammenlignet med et lignende angrep i april, som i stor grad bestod av droner som er mye enklere å nedkjempe, ifølge Ryder. Ingen amerikanske styrker ble målrettet i tirsdagens angrep.

Austin diskuterte angrepet med sin israelske motpart og de «alvorlige konsekvensene» som ville følge for Iran. Ryder ønsket ikke å utdype hva konsekvensene vil være, eller om USA vil bistå Israel i et direkte angrep på iransk territorium.

Hizbollah-ledelsen er allerede erstattet etter israelske luftangrep

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt