1. oktober, 2024

Ny president, nye muligheter for Indonesia?

Share

Den nye presidenten Prabowo Subianto har ambisiøse planer for å posisjonere Indonesia som en ledende aktør på verdensscenen. Hans bakgrunn og strategiske tilnærming forventes å endre landets fremtidige kurs.

Prabowo Subianto tiltrer 20. oktober som Indonesias åttende president siden uavhengigheten fra den tidligere koloniherren Nederland. Etter Joko Widodos tiårige presidentskap ser indonesiere frem til nye endringer og forbedringer under Prabowos ledelse, skriver The Strait Times.

Siden valget i februar 2024, har Prabowo besøkt over ti land, inkludert Singapore, Kina, Japan, Russland og Australia. Selv om han reiste som forsvarsminister, ble han introdusert som Indonesias kommende leder og møtte viktige ministre og presidenter under disse turene. Eksperter mener at Prabowo vil ha et sterkt fokus på utenrikspolitikk for å heve Indonesias globale status.

Prabowos tilnærming til internasjonale relasjoner har vist seg å være mer direkte enn hans forgjenger. Han har søkt tettere sikkerhets- og økonomisk samarbeid med land som Japan og Kina, og har kritisert Vesten for dobbeltmoral i konflikter som Israel-Hamas. Dette markerer et skifte fra Indonesias tradisjonelle utenrikspolitikk, som vanligvis unngår å ta side i globale maktkamper.

I juni 2024 deltok Prabowo på en humanitær konferanse i Gazastripen og kunngjorde at Indonesia er klare til å ta imot 1 000 palestinske flyktninger. Han har også uttrykt et ønske om å spille en meklende rolle i internasjonale konflikter når det er nødvendig.

Les også: Indonesias neste president: Filippinene en strategisk partner

Prabowos far, Sumitro Djojohadikusumo, hadde en politisk og akademisk karriere, noe som førte til at familien bodde i flere land, inkludert USA og Storbritannia. Prabowo selv har gått på skoler i Sveits og USA, hvor han fikk erfaring med vestlig utdanning og kultur. Denne internasjonale bakgrunnen har gitt ham en bred forståelse av globale relasjoner, noe som forventes å påvirke hans utenrikspolitikk betydelig.

Han ser seg selv som en moderne Sukarno, Indonesias første president, kjent for sin rolle i landets uavhengighetskamp. Prabowo ønsker å gjøre Indonesia til en sterk og internasjonalt respektert nasjon, som en velstående øygruppe med stor global innflytelse.

Selv om Prabowo har store planer for utenrikspolitikken, står han også overfor innenlandske utfordringer. Økende levekostnader og arbeidsledighet blant unge er sentrale problemer som mange indonesiere håper han vil adressere. Prabowo lanserte initiativer som gratis lunsjprogrammer for barn og planer om å bygge millioner av boliger for å forbedre levekårene for sine borgere.

Prabowos administrasjon vil måtte balansere mellom å styrke Indonesias posisjon internasjonalt og forbedre livskvaliteten for sine innbyggere. Hvordan han håndterer disse utfordringene, vil være avgjørende for hans suksess som president.

Ahok: Den blasfemidømte kristne kinesisk-indonesiske eksguvernøren 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt