28. september, 2024

Østerrike klarer seg uten russisk gass melder landets klimadepartement

Share

Østerrike er godt rustet til å håndtere et eventuelt tap av russisk gass, takket være høye lagernivåer og muligheter for import fra Tyskland og Italia.

Østerrike kan klare seg uten russiske gassleveranser i fremtiden takket være sunne lagernivåer og import fra Tyskland og Italia, ifølge Karoline Narodoslawsky, ekspert på energipolitikk fra det østerrikske klima­departementet. Dette melder Montel News.

«Vi er ganske godt koblet til nabolandene. Store mengder kan allerede importeres fra Tyskland og Italia til Østerrike, om nødvendig,» sa Karoline Narodoslawsky under Montels Østerrikske Energidag i Wien.

EU har som mål å fase ut russiske fossile brensler innen 2027 som svar på Moskvas krig mot Ukraina siden 2022, selv om noen land fortsatt mottar gass fra Russland via Ukraina på grunn av en eksisterende transittavtale.

Transitavtalen utløper imidlertid ved slutten av dette året, og tjenestemenn i både Kyiv og Moskva antyder at det ikke er noen ny avtale på horisonten. Andelen russisk rørgass i EUs import falt allerede til under 10 % i fjor, ned fra over 40 % i 2021.

For Østerrike har andelen russisk gassimport falt til så lavt som 21 % i september 2022, men har siden økt igjen og var på 83 % i juli i år, ifølge data fra myndighetene.

Samtidig har Østerrikes høye gasslagernivåer ligget på over 90 %.

Les også: Aserbajdsjan vurderer gassleveranse via Ukraina

Den tekniske kapasiteten for østerriksk gasslager er på nesten 102 TWh, med et fyllingsnivå på 92,4 %, ifølge Gas Infrastructure Europe.

Østerrike tillater imidlertid uhindret tilgang til lagrene sine, noe som betyr at omtrent 48 TWh av gassen kan tilskrives landet direkte og indirekte, ifølge Narodoslawsky.

Tilstrekkelig importkapasitet

Østerrike vil være i stand til å importere store mengder gass fra Italia og Tyskland. De tilbyr en samlet importkapasitet på 160 TWh, noe som er mer enn tilstrekkelig til å dekke Østerrikes gassbehov for 2023, som er på 75,1 TWh, ifølge departementet.

Videre tiltak er underveis for å styrke importkapasiteten fra Tyskland fra 2027, opplyste departementet.

Østerrikes netto gassimport var på 50 TWh i 2021 og 77,8 TWh i 2023, ifølge data fra energiregulatoren E-Control.

Analytikere forventer også at Østerrikes naboer vil bidra til å støtte landet ved et eventuelt stopp i gassleveransene fra Russland, rapporterte Montel i august.

«Trehavsinitiativet»: Den nye Østbarrieren

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt