Indonesia forbereder seg på å styrke sitt forsvar med etableringen av en ny kyberstyrke, som vil spille en sentral rolle i fremtidige konflikter.
President Joko Widodo og den nyvalgte presidenten Prabowo Subianto har godkjent opprettelsen av en kyberstyrke, som vil bli den fjerde grenen av det indonesiske militæret (TNI), ved siden av hæren, marinen og luftforsvaret. Dette skjer mot slutten av Jokowis tiår lange periode som president, skriver Jakarta Globe.
Ifølge sikkerhetsminister Hadi Tjahjanto vil kyberstyrken operere på samme måte som de andre grenene av TNI, ved å utføre patruljer og tiltak for å håndtere trusler. «Kyberstyrken handler om å vinne tankekriger. Det dreier seg om hvordan vi kan påvirke andre og vinne krigen,» sa Hadi til journalister på Parlamentets område i Jakarta på mandag.
Han understreket viktigheten av kyberstyrken, ettersom fremtidige konflikter forventes å bli kyberkriger. «En systematisk tilnærming er nødvendig for å motvirke deres angrep,» forklarte han.
Les også: Indonesia kjemper for en plass i det globale halvlederkappløpet
Hadi reflekterte også over Indonesias tidligere erfaringer med kyberkrig, særlig under konflikten med Timor Leste, som oppnådde uavhengighet i 2002. Han anerkjente at Indonesia fortsatt må bygge opp sin ekspertise innen kyberkrigføring. «Kyberkrigføring krever medieverktøy for å forme opinionen. Det er en tankekrig, hvor vi påvirker folks oppfatninger for å oppnå strategiske mål,» utdypet han.
Under den årlige sesjonen til Folkets Konsultative Forsamling (MPR) i august, påpekte MPR-leder Bambang Soesatyo (Bamsoet) at Indonesias kybersikkerhet fortsatt er underutviklet. Ifølge den nasjonale kybersikkerhetsindeksen rangerer Indonesia som femte beste i Sørøst-Asia, til tross for den globale utviklingen mot en militær tilnærming hvor operasjoner i økende grad kontrolleres eksternt med større hastighet og nøyaktighet.
– Både geopolitiske forhold og militære trusler er avgjørende for dette. Indonesia er i en sårbar posisjon, med direkte møte med britisk samvelde: Malaysia, Singapore og Australia, som er del av Five Power Defence Arrangement (FPDA), sammen med New Zealand og Storbritannia. Samtidig er vi også en del av den geopolitiske konkurransen mellom Russland, Kina og USA, konkluderte Bamsoet.
Kyberangrep mot regjeringen har blitt mer hyppige. Den 20. juni ble det midlertidige nasjonale datasenteret (PDNS) 2 i Surabaya brutt inn i, noe som førte til forstyrrelser i viktige offentlige tjenester, inkludert migrasjon og skoleopptak. Mer nylig ble persondataene til 6 millioner skattebetalere, inkludert president Jokowi og andre toppolitikere, angivelig hacket og tilbudt til salgs på det mørke nettet av en hacker kjent som Bjorka for $10 000.
Etisk KI i fokus: Indonesia innfører strengere retningslinjer