24. september, 2024

USA avdekker russisk spionnettverk i Mexico

Share

Russland øker angivelig sine spionasjeforsøk i Mexico, hvor USA er det primære målet.

Nylige rapporter fra amerikanske etterretningsansatte tyder på at Kreml har utvidet sitt diplomatiske og etterretningspersonell i Mexico by betydelig, noe som vekker bekymring i Washington om konsekvensene for USAs nasjonale sikkerhet. Dette melder IntelliNews.

Til tross for begrensede handelsforbindelser mellom Russland og Mexico, har antallet ansatte ved den russiske ambassaden vokst betydelig. Ifølge NBC News antas denne økningen å tjene to formål: å intensivere etterretningsoperasjoner mot USA og spre propaganda for å svekke støtten til Ukraina. Denne oppblomstringen av russisk aktivitet kommer etter at russiske etterretningsoffiserer har blitt utvist i stor skala fra europeiske hovedsteder etter Russlands invasjon av Ukraina.

CIA-direktør William Burns understreket nylig at Russland bruker Mexico som en utgangsport for sine etterretningsoperasjoner i Nord-Amerika.

– De leter etter steder å operere, og Mexico gir et ideelt miljø, bemerket Burns under en nylig samtale i London. Han understreket at den amerikanske regjeringen fortsatt er svært årvåken over russiske spionasjeaktiviteter i Mexico.

Mexicos geografiske nærhet og nøytrale holdning til globale konflikter, særlig den pågående krigen i Ukraina, gjør landet til et attraktivt sted for Moskva. Den valgte presidenten i Mexico, Claudia Sheinbaum, avslo nylig en invitasjon fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om å besøke Ukraina etter at Zelenskyj uttrykte klar skuffelse over Mexicos posisjon, spesielt etter at russisk militært personell ble inkludert i Mexicos nylige uavhengighetsparade.

Sheinbaum, som tiltrer 1. oktober, bekreftet at Mexicos utenrikspolitikk følger prinsippene om «ikke-intervensjon og fredelig konfliktløsning, som nedfelt i landets grunnlov.» Denne holdningen reflekterer Mexicos langvarige «Estrada-doctrine,» som har styrt landets diplomatiske tilnærming siden 1930-tallet.

Gjennom sitt presidentskap har Andrés Manuel López Obrador opprettholdt en balansert posisjon ved å fordømme Russlands invasjon, men samtidig motsette seg våpensalg til Ukraina.

Les også: Mexico avviser Ukrainas forespørsel om å arrestere Putin

Hans administrasjon har konsekvent tatt til orde for dialog mellom Kyiv og Moskva, selv om disse oppfordringene ikke har blitt besvart av ukrainske tjenestemenn. AMLO har også opprettholdt bånd med Kremls regionale allierte Cuba og Venezuela, selv om forholdet til Caracas har forverret seg etter president Nicolas Maduros nylige omstridte valg.

General Glen VanHerck, leder for USAs Nordlige Kommando, har understreket alvoret i situasjonen. Han advarte om at Russlands GRU (Hovedetterretningsdirektorat) har en betydelig tilstedeværelse i Mexico, og bruker landet som en strategisk hub for sine operasjoner rettet mot USA.

– Den største andelen av GRU-medlemmer utenfor Russland er for øyeblikket i Mexico, hvor de nøye overvåker amerikanske bevegelser og muligheter, avslørte VanHerck under en høringssamtale i Senatet i 2022.

Russlands voksende fotavtrykk i Mexico går utover spionasje. Moskva har aktivt brukt desinformasjon for å påvirke den offentlige opinionen i Mexico. Russiske statlige medier, spesielt RT, har fremmet narrativer designet for å undergrave internasjonal støtte til Ukraina.

I ett tilfelle hevdet den russiske ambassadøren i Mexico falskt at USA rekrutterte medlemmer av mexicanske narkotikakarteller for å kjempe i Ukraina, en sak som ble gjengitt av enkelte meksikanske mediekanaler.

Tidligere CIA-offiserer har uttrykt bekymring for at Mexicos relativt «ufarlige miljø» tillater russisk etterretning å operere med færre risikoer enn i USA eller Europa. «Mexico gir et ideelt sted for russiske agenter å samle etterretning, trene operatører og opprettholde kontakt med informanter, samtidig som de unngår den nære granskningen de ville møte i USA,» sa Douglas London, en tidligere senior operasjonsansatt i CIA.

Selv om russiske spionasjeaktiviteter øker i Mexico, er USA langt fra et passivt offer. Washington har aktivt støttet Ukraina gjennom militærhjelp og etterretningsoperasjoner, samtidig som de gjennomfører omfattende overvåkning av russiske aktiviteter. Mens begge stormaktene utnytter Mexico som en strategisk utpost, understreker det komplekse nettverket av spionasje og kontraspionasje de høye innsatsene i krigen som foregår langt over Atlanteren.

Mexico fryser sitt diplomati med USA og Canada: kritisert for planlagt rettsreform

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt