22. september, 2024

Tyrkias Erdoğan støtter tilbakeføring av Krim til Ukraina som «et krav i folkeretten»

Share

Tyrkias president Erdoğan støtter Ukrainas territorielle integritet og krever at Russland returnerer Krim til Ukraina.

Dette som et «et krav i henhold til folkeretten», rapporterte Tyrkias statseide Anadolu byrå på onsdag, sitert av Novaya Gazeta Europe.

I en videohilsen til delegater ved det fjerde toppmøtet i Krimplattformen, uttalte Erdoğan at Kryms tilbakelevering til Ukraina er i samsvar med internasjonale juridiske normer.

– Vår støtte til Ukrainas territorielle integritet, suverenitet og uavhengighet er urokkelig. Tilbakeleveringen av Krim til Ukraina er et krav i henhold til internasjonal lov, sa han.

Erdoğan påpekte at Tyrkia aldri har anerkjent Russlands annektering av Krim. Han fremhevet den «varige smerten opplevd av krimtatarske tyrkere», som har rett til å leve «fritt, trygt og fredelig i sitt eget hjemland».

Les også: Ukrainsk sjødroneprogram snur krigen i Svartehavet

President Erdoğan takket Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og lederen av de krimtatarske Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu for å organisere toppmøtet, som markerer 80-årsjubileet for den sovjetiske deportasjonen av krimtatarene fra Krim-halvøya.

Krimplattformen, som ble avholdt i Kyiv på onsdag, er et diplomatisk toppmøte initiert av Zelenskyj i 2021. Målet med møtet er å oppnå «avokkupasjon av Krym og dens fredelige tilbakelevering til Ukraina».

«Ukraina selger ikke sitt land og forlater ikke sitt folk,» sa Zelenskyj i sin tale på toppmøtet, som ble deltatt av representanter fra EU og USA, inkludert Storbritannias utenriksminister David Lammy og USAs utenriksminister Antony Blinken.

Siden den ulovlige annekteringen av Krym i 2014, har Russland blitt beskyldt for flere menneskerettighetsbrudd på halvøya. Dette inkluderer forfølgelse av lokale innbyggere på grunn av deres politiske aktiviteter.

De russiske myndighetene har også blitt anklaget for å krenke rettighetene til krimtatarene, en etnisk gruppe innfødt til Krim. I 2016 ble Mejlis, deres høyeste utøvende organ, forbudt som en «ekstremistisk organisasjon», og flere krimtatarske aktivister og tjenestemenn har blitt forfulgt.

Svartehavet, geoøkonomi og Georgias strategi mot hybridkrigføring

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt