20. september, 2024

Kinesisk hangarskip trår inn i japanske farvann for første gang

Share

For første gang seilte et kinesisk hangarskip inn i Japans nærområde, noe som øker spenningene mellom de to landene.

Et kinesisk hangarskip seilte inn i Japans sammenhengende farvann for første gang onsdag den 18. september, opplyste Japans forsvarsdepartement. Dette er den nyeste i en rekke militære manøvrer som har økt spenningen mellom naboene. Dette rapporterte Channel New Asia.

Hangarskipet, kalt Liaoning, ble ledsaget av to destroyere og seilte mellom Japans sørlige Yonaguni- og Iriomote-øyene. Den kom inn i et område som strekker seg opptil 24 nautiske mil fra kystlinjen. Innenfor dette området kan Japan utøve viss kontroll i henhold til FNs bestemmelser.

Liaoning hangarskip, tekniske detaljer. Skjermdump: Youtube

Japans visekabinettsekretær Hiroshi Moriya uttalte at Tokyo hadde formidlet sine «alvorlige bekymringer» til Beijing, og beskrev hendelsen som «fullstendig uakseptabelt fra perspektivet til Japans og regionens sikkerhetsmiljø».

– Vi vil fortsette å overvåke nøye kinesiske marinefartøys aktiviteter i farvannene rundt vårt land og vil ta alle mulige tiltak for å samle informasjon samt utføre årvåkenhet og overvåking, sa Moriya på en pressekonferanse.

Japan sendte forrige måned inn en protest til Kina etter at et av landets marine undersøkelsesfartøyer seilte inn i japanske farvann, kort tid etter et inntrengingsforsøk i luftrommet. I juli gjorde en japansk marinedestroyer en sjelden inntreden i Kinas territorielle farvann nær Taiwan, ifølge japanske medier.

Les også: Kina sender hangarskipgruppe til Vest-Stillehavet

En økning i kinesisk militær aktivitet nær Japan og rundt Taiwan de siste årene har vekket bekymring i Tokyo. Japan har reagert med en oppbygging av forsvaret som de sier har som mål å avskrekke Beijing fra å bruke militærmakt for å presse sine territorielle krav i regionen.

Tidligere onsdag uttalte Taiwans forsvarsdepartement at de hadde oppdaget den samme kinesiske hangarskipgruppen seile gjennom farvann utenfor østkysten av øya i retning av Yonaguni, Japans sørligste øy, som ligger omtrent 110 km øst for Taiwan.

Kina, som anser demokratiske Taiwan som sitt territorium, har gjennomført regelmessige øvelser rundt øya i fem år for å presse Taiwan til å akseptere Beijing sin suverenitetskrav, til tross for Taiwans sterke protester.

Departementet opplyste at de kinesiske skipene, ledet av Liaoning, det eldste av Kinas tre hangarskip, ble oppdaget tidlig onsdag morgen da de seilte gjennom farvann nordøst for Taiwan.

Taiwan fulgte opp skipene og sendte sine styrker for å overvåke, opplyste departementet. Kinas forsvarsdepartement svarte ikke på henvendelser om kommentarer.

Kinas nye stealth-krigsskip avslørt i lekkede bilder

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt