Grunnleggeren av regjeringspartiet Georgian Dream, Bidzina Ivanishvili, har lovet å «be om unnskyldning» til sør-ossetere for handlingene til den forrige regjeringen under augustkrigen i 2008. Dette har utløst sinne og fordømmelse blant pårørende til soldater som ble drept i krigen, melder OC Media.
Ivanishvili ga sitt valgkampløfte under et møte lørdag med innbyggerne i Gori, en by som ligger omtrent 10 kilometer fra det såkalte «Sør-Ossetia». Under augustkrigen i 2008 ble Gori gjentatte ganger bombet av Russland, og byen ble også okkupert av russiske tropper. «Sør-Ossetia» er et område som er okkupert av Russland og fungerer som en kontrollert utbryterrepublikk.
Under talen hevdet Ivanishvili at partiet hans, Georgian Dream, måtte oppnå et konstitusjonelt flertall i parlamentsvalget av fire grunner: For det første, å erklære opposisjonspartiet Enhetlig Nasjonal Bevegelse (UNM) og «deres satellittpartier» som grunnlovsstridige og be osseterne om unnskyldning for augustkrigen i 2008; for det andre, å vedta en konstitusjonell versjon av lovforslaget mot homofile; for det tredje, å innlemme i grunnloven at ortodoks kristendom er «pilaren i den georgiske statens identitet»; og til sist, å «gjenopprette» Georgias territorielle integritet.
Ivanishvili uttalte: «Umiddelbart etter valget den 26. oktober, når krigens oppildnere blir stilt for retten, når alle gjerningsmennene bak ødeleggelsen av det georgisk-ossetiske brorskapet og sameksistensen får den strengeste juridiske responsen, vil vi definitivt finne styrken i oss til å be om unnskyldning for at forræderen [UNM] i 2008, etter ordre, førte våre ossetiske søstre og brødre til flammene».
Ivanishvili spesifiserte ikke hvem han refererte til når det gjelder den påståtte ordren UNM mottok for å starte krigen. Han forklarte imidlertid at «vi innså fullt ut at alt dette var en godt planlagt provokasjon utenfra mot det georgiske og ossetiske folk».
«Og siden tilgivelse er en av de viktigste hjørnesteinene i vår kristne tro, både for georgiere og ossetere, er jeg sikker på at den ‘brodermorderiske’ konflikten som Georgias fiender har påført vårt folk, vil ende med historisk gjensidig tilgivelse og oppriktig forsoning», sa Ivanishvili.
Forrige måned, 16 år etter augustkrigen i 2008, anklaget det sittende Georgian Dream-partiet det tidligere regjerende UNM-partiet for å ha startet og provosert krigen, og lovet igjen å straffe opposisjonen etter parlamentsvalget i oktober.
Den gangen kritiserte Georgisk Drøm rollen det tidligere regjerende UNM-partiet spilte i konflikten. De viste til en rapport fra Europarådet fra 2008 som antydet at Georgias artilleribombing av Tskhinvali (Tskhinval) uten varsel bidro til å provosere «åpen og fullt utviklet krig».
Les også: EU reagerer på Georgias autoritære vending med lovforslag inspirert av Russland
Ifølge RFE/RL samlet rundt 20 personer seg i Gori for å protestere mot Ivanishvilis uttalelser, mens rundt hundre møtte opp foran parlamentet i Tbilisi på søndag.
Lederen for Informasjons- og Analyseavdelingen i Sør-Ossetias presidentadministrasjon, Iuri Vazagov, avviste Ivanishvilis uttalelse som «direkte knyttet til parlamentsvalget». Han sa søndag at Sør-Ossetia forventer «ikke bare verbale erklæringer, men også praktiske tiltak, inkludert innenfor rammen av Genève-samtalene».
«Samtidig kan ikke Sør-Ossetias uavhengighet være et diskusjonstema», rapporterte det statlige nyhetsbyrået RES at han sa.
Sinne
Ivanishvilis valgkampløfte om å be om unnskyldning ble sterkt kritisert både av opposisjonen og familiene til soldatene som døde under augustkrigen i 2008.
Valeri Elizbarashvili, sønn av oberst Davit Elizbarashvili, som døde i krigen, skrev på Facebook: «Jeg beklager overfor våre helter, vi fortjente ikke deres offer».
Tea Tabatadze, enke etter Shmagi Sopromadze, som også døde i krigen, beklaget overfor sin avdøde ektemann for «dagens Georgia» i et innlegg på Facebook.
Teo Tsilosani, enke etter Emzar Tsilosani, en georgisk soldat som døde i et slag i landsbyen Shindisi, spurte om Ivanishvili anså Georgia som en «aggressor».
«Var min manns offer for landets frihet forgjeves? Er vi et aggressorland? Og kjempet han i en aggressorkrig? Hva skal jeg si til hans sjel? Hva skal våre barn være stolte av? Når regjeringsrepresentanter kommer og poserer ved Emzar Tsilosanis grav, hvem var Emzar? Kan du svare meg?» skrev hun.
«Hvem skal mine barn be om unnskyldning til? Russerne? Osseterne? Eller hvem, fortell meg, regjering!!!»
Lederen for UNM-partiet, Tina Bokuchava, sa til journalister at «Ivanishvilis uttalelse i Gori var en av de mest skammelige, mest avskyelige og forræderske uttalelsene han har kommet med».
«Hva sier han til familiene til våre nasjonale helter, deres ektefeller, mødre, barn, at vi alle skal be fienden om unnskyldning? Georgia ber ikke fienden om unnskyldning; dette er en ekstremt fornærmende, antistatlig og anti-georgisk uttalelse», sa Bokuchava.
Opposisjonens representant Beka Liluashvili sa til journalister at «en av de mest slående uttalelsene fra Ivanishvili var at Russland, som en aggressor- og okkupasjonsstat, ble fullstendig fritatt for ansvar. Han ser ut til å ha lagt hele ansvaret på Vesten, noe jeg mener var hovedbudskapet i talen hans».
«For ytterligere 1–2 stemmer og for å bare overleve dette valget, har Georgian Dream hatt mot til å gjøre mange ting», sa han.
På fredag ble den siste Edison Research-undersøkelsen for den opposisjonsorienterte TV-kanalen Formula publisert. På spørsmålet «Hvis parlamentsvalget ble holdt i morgen, hvilket parti ville du stemme på?», kom Georgian Dream på førsteplass med 34 % av stemmene. De neste tre største var Enhet – UNM, Strategi Aghmashenebeli, Europeisk Georgia – 19,2 %; Gakharia – For Georgia – 10,6 %; Sterkt Georgia: Lelo, For Folket, Frihetsplassen, Borgere – 9,8 %.
Mandag forsvarte flere høytstående medlemmer av det sittende Georgian Dream-partiet Ivanishvilis initiativ.
Borgermesteren i Tbilisi og generalsekretæren for Georgisk Drøm, Kakha Kaladze, sa at media, sivilsamfunnet og opposisjonen «spekulerer i døde helter».
Les også: Georgias strategi mot hybridkrigføring
«Ingen av våre helter ville ha dødd hvis det ikke hadde vært for [den tidligere UNM-regjeringens] skitne politikk», påstod han.
Parlamentspresidenten, Shalva Papuashvili, uttalte at «den fredelige veien innebærer bare å følge forsoningens sti. Forsoning innebærer anger og gjensidig tilgivelse».
Papuashvili hevdet at for opposisjonen og ikke-statlige organisasjoner «er den europeiske veien en vei uten abkhasere og ossetere».
«Vi har ikke et større mål enn å gjenopprette territoriell integritet. Noen partier har andre mål og er villige til å ofre vår territoriell integritet for disse målene. Gjenopprettelsen av territoriell integritet, som det viste seg, er rettet mot opposisjonen og noen frivillige organisasjoner gjennom krig. De viste det til oss i 2022 (da Russland invaderte Ukraina), da de sa at vi burde utnytte mulighetsvinduet (for å gjenopprette territoriell integritet), og de viser det i dag, når de sier at det ikke skal være noen forsoning, at osseterne er skyldige, og de erklærer hele nasjonen skyldig i krigen», sa Papuashvili.
Nikoloz Samkharadze, leder av utenrikskomiteen i parlamentet, sa til media at «når det gjelder forsoning, skjer det ikke uten å innrømme feil».
«Selvfølgelig betyr ikke dette at feilene bare skal anerkjennes av den georgiske siden; feilene skal også anerkjennes av den ossetiske siden, noe som er vanlig i forsoningsprosessen», la han til.
«Bidzina Ivanishvilis uttalelse handlet om våre ossetiske medborgere som bor i Tskhinvali og forsoning med dem. At Russland er en aggressor- og okkupasjonsstat er et utvetydig bevist faktum.»
Den russiske RT-redaktøren Margarita Simonyan ønsket Ivanishvilis løfte velkommen og skrev på Twitter at «Georgia oppfører seg på en urovekkende adekvat måte. Som om det hadde kommet ut av en langvarig utbrudd eller psykose».
NUPI-frokostmøte om Sør-Kaukasus: Armenia og Georgias skjebne 🔒