19. september, 2024

Sanksjoner rammer russisk IT-sektor

Share

Sanksjonene mot Russland fortsetter å stramme grepet om landets økonomi, nå med IT-sektoren som et av de nyeste målene. Dette skaper betydelige utfordringer for bedrifter som er avhengige av vestlige tjenester.

De siste amerikanske sanksjonene som forbyr amerikanske firmaer å tilby IT-tjenester til Russland, har trådt i kraft og vil ramme russiske små og mellomstore bedrifter (SMB) hardest, skriver IntelliNews.

Sanksjonene som retter seg mot Russlands IT-sektor, ble vedtatt i juni og har nå trådt i kraft. Formålet er å hindre landets militærindustrielle kompleks i å få tilgang til programvare for ledelse, design og produksjon. Sivilt bruk, som for eksempel e-post, er imidlertid unntatt.

Mens store internasjonale programvareleverandører allerede hadde trukket seg ut av Russland lenge før disse sanksjonene, påvirker de nye tiltakene mindre IT-utviklere og deres kunder – spesielt oppstartsbedrifter, små selskaper og individuelle brukere.

USAs finansdepartements Office of Foreign Assets Control (OFAC) har presisert at amerikanske selskaper nå er forbudt fra å tilby IT-konsulenttjenester, designtjenester, støtte og skytjenester relatert til programvare for virksomhetsstyring og produksjon til enhver person i Russland. Det er imidlertid gjort unntak for tjenester knyttet til internettkommunikasjon, som e-post, sosiale nettverk og meldingsplattformer, som en del av en politikk for å unngå å straffe det russiske folket for «Putins krig».

Til tross for disse unntakene har den vage formuleringen i sanksjonene skapt forvirring for mange IT-selskaper. Som et resultat har selv selskaper hvis produkter ikke direkte er knyttet til militær bruk, valgt å trekke seg ut av det russiske markedet.

Les også: – Kina drar nytte av krigene i Midtøsten og Ukraina 

For eksempel har nettsidebyggere som Wix og Ecwid bestemt seg for å forlate Russland, noe som påvirker rundt 2 500 små og mellomstore bedrifter som er avhengige av deres tjenester. Det San Francisco-baserte prosjektstyringsverktøyet Notion kunngjorde også at de vil deaktivere kontoer for russiske brukere, inkludert de med tidligere tilknytning til Russland. Coda, en lignende tjeneste, og ClickUp, et annet prosjektstyringsverktøy, har fulgt etter og informert brukerne om at deres tjenester ikke lenger vil være tilgjengelige i Russland på grunn av sanksjonene.

Andre teknologiselskaper med russiske røtter forlater også landet. Miro, en skybasert samarbeidsplattform som ble grunnlagt i Perm, men som nå har hovedkontor i USA, planla opprinnelig å blokkere russiske brukere, men snudde senere og tillot fortsatt tilgang for gratiskontoer. Den AI-baserte tjenesten Recraft, grunnlagt av tidligere Yandex-leder Anna Veronika Dorogush, begrenset også tilgangen for russiske brukere med henvisning til sanksjonene.

Store selskaper som Google har innført mer målrettede restriksjoner. Teknologigiganten deaktiverte sin BigQuery-tjeneste for det russiske markedet og stengte Google AdSense, samt tilgang til Looker Studio, et verktøy for datavisualisering. Selv om en fullstendig stans i tjenestene ble unngått, har disse tiltakene forstyrret mange virksomheter og enkeltpersoner i Russland.

Hubspot, et amerikansk selskap som leverer markedsføringsprogramvare, har på samme måte avsluttet sin virksomhet i Russland, og Slack begynte å suspendere russiske brukerkontoer allerede i juni, etter innføringen av sanksjonene. Microsoft har også begynt å deaktivere skytjenester for enkelte russiske selskaper, selv om individuelle brukere foreløpig ikke er berørt.

Les også: Digitalt drama: Kina mistenkes for hacking av britiske militærdata

– Det største problemet er overholdelse av sanksjonene, der selskaper som ikke engang er direkte underlagt restriksjonene, likevel velger å ikke operere i det sanksjonerte markedet, bare for å være på den sikre siden, sa Sarkis Darbinyan, advokat og menneskerettighetsaktivist, til The Bell.

Selskaper frykter potensielle straffer, som bøter eller risikoen for å bli lagt til listen over enheter med begrenset tilgang til amerikanske varer og teknologier. Kombinert med risikoen for å miste salg i andre markeder, har dette presset mange firmaer til å forlate Russland.

Selv om sanksjonene er ment å ramme Russlands militærindustrielle kompleks, merkes deres innvirkning over hele økonomien. Avgangene til tjenester som Miro og Recraft utgjør et betydelig slag for Russlands teknologisektor. Til tross for fremveksten av innenlandske alternativer, mener eksperter at det vil ta flere år før de kan erstatte funksjonaliteten til disse internasjonale plattformene fullt ut.

De bredere konsekvensene av sanksjonene er fremdeles usikre. Mens noen selskaper kanskje forlater det russiske markedet i stillhet de kommende månedene, forventes større teknologiselskaper som Google å innta en mer målt tilnærming. Å deaktivere alle Googles tjenester vil skape fullstendig kaos, ikke bare for russiske selskaper, men for samfunnet som helhet, sier eksperter.

Hybridkrigføring: Russlands skyggespill mot europeisk stabilitet 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt