19. september, 2024

Armensk leder for lovforsamlingen: Samveldet av uavhengige stater er viktig

Share

Alen Simonyan, president for Armenias nasjonalforsamling, bekrefter landets forpliktelse til Samveldet av Uavhengige Stater (SUS). 

Han beskriver organisasjonens sentrale rolle i nasjonale forhandlinger. Han fremhever også Armenias nye økonomiske forbindelser gjennom deltakelse i BRICS, og forsikrer at dette ikke vil påvirke landets europeiske integrasjonsbestrebelser, melder News Am.

Samveldet av uavhengige stater (SUS) er en internasjonal mellomstatlig organisasjon som ble grunnlagt 8. desember 1991 etter Sovjetunionens oppløsning. Organisasjonen består av ni av de femten tidligere sovjetrepublikkene, inkludert Armenia, som var blant de som tiltrådte organisasjonen ved Almaty-deklarasjonen 21. desember 1991. Hovedkvarteret for SUS er lokalisert i Minsk, Belarus.

Armenia har hatt et komplisert forhold til SUS gjennom årene. Landet har vært aktivt i organisasjonen siden sin tilslutning, men har også søkt tettere bånd med europeiske og andre internasjonale strukturer, noe som reflekterer en balansering av utenrikspolitiske interesser.

Hvorfor er Samveldet av Uavhengige Stater (CIS) så viktig for Armenia?

Alen Simonyan, taler for Armenias nasjonalforsamling, forklarte dette under en samtale med journalister på mandag. Han påpekte at grunnlaget for CIS, Almaty-deklarasjonen fra 1991, fortsatt er fundamentet i alle Armenias forhandlingsretninger.

Les også: Armenia avstår å delta i militærøvelser i regi av russisk-dominert forsvarsallianse

– Vi kan ikke forkaste et format hvis et kjernedokument danner grunnlaget for våre viktigste forhandlingssamtaler, uttalte Simonyan.

Når det gjelder BRICS, bekreftet Simonyan at Armenia har bestemt seg for å delta, gitt landets viktige økonomiske bånd til organisasjonen.

– Jeg tror ikke vi skal utelukke oss fra regionen. Du ser at i denne situasjonen, der forskjellige sanksjoner er i effekt, søker supermaktene etter måter å omdirigere de økonomiske strømmene på enhver måte. Armenia bør, basert på sine interesser, delta i BRICS, forklarte han.

Simonyan forsikret også at dette ikke strider mot Armenias europeiske integrasjon på noen måte.

– Armenia og det armenske folk er enige og samstemte. Vi bør ikke svinge fra det ene ekstremet til det andre. Vårt verdigrunnlag og vår logikk har ikke endret seg. Det vil være en retning som er konsistent med Armenias økonomi, rettigheter og verdier, avsluttet Alen Simonyan.

Armenias engasjement i SUS er betydelig fordi organisasjonen støtter regionalt samarbeid og økonomisk integrasjon blant medlemslandene, som fortsatt er sentrale elementer i Armenias utenrikspolitikk.

Armenia, det forglemte kristne land? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt