19. september, 2024

Tropisk storm i USA påvirker olje- og gassproduksjonen: Styrker uroen i markedene

Share

Exxon Mobil Corp forbereder seg på den tropiske stormen Francine ved å kraftig redusere produksjonen ved sitt raffineri i Baton Rouge.

Exxon Mobil Corp reduserte produksjonen ved sitt raffineri i Baton Rouge, Louisiana, på tirsdag i forkant av ankomsten av tropisk storm Francine, som er ventet på onsdag, ifølge to personer kjent med raffineriets drift. Dette rapporterte Xm, som siterer Reuters.

Exxon planlegger å kutte produksjonen til så lite som 20% av raffineriets kapasitet på rundt 522,500 fat per dag fra onsdag, når stormen forventes å passere nær raffineriet, opplyste kildene. Et minimalt antall ansatte vil operere raffineriet under stormen.

Samtidig har andre energiprosjekter tatt fart i blant annet nabostaten Texas, hvor Matterhorn-rørledningen har startet transport av naturgass fra Permian Basin i Vest-Texas til Gulfkysten, en utvikling som kan stabilisere prisene ved Waha Hub etter måneder med negative verdier, melder Oil Price.

Naturgassrørledningen Matterhorn i Texas har begynt å transportere små mengder gass fra Permian Basin i Vest-Texas mot Gulfkysten, ifølge energiledere hos det amerikanske olje- og gasselskapet Permian Resources.

Rørledningen, som fortsatt er under konstruksjon, vil kunne transportere store volumer av gass som tidligere har vært fanget i Permian Basin, noe som har ført til at prisene ved Waha Hub i Vest-Texas har blitt negative. Ledere ved Permian Resources forventer at gassprisene ved Waha vil prises mer konsistent i positivt terreng etterhvert som mer gass flyter gjennom den store rørledningen.

– Spot Waha har ikke vært et morsomt sted å selge gass de siste månedene. Vi ønsker å selge gass for mer enn null, uttalte Permian Resources.

Les også: Oljestopp lammer Libya: Pengepolitisk uro truer med å velte stabilitet

Den 490 mil lange (789 km) rørledningen vil ha kapasitet til å flytte opp til 2,5 milliarder kubikkfot per dag (bcfd) av gass fra Permian til Gulfkysten, og forventes å være i drift i tredje kvartal av 2024.

Ifølge Maria Paz Urdaneta, en råvareanalytiker hos East Daley Analytics, vil oppstarten av Matterhorn Express omdirigere naturgass fra Permian til Sør-Texas og, for en kort periode, flytte markedsfordelen fra rørledninger til tankskip.

Matterhorn vil også lette trykket på gassprisene i Permian forårsaket av flaskehalser i eksisterende rørledninger. Permian-rørledningene har vært fulle siden våren, noe som har ført til at spotprisene flere ganger i år har blitt negative i bassenget.

For eksempel ble Waha omsatt til negative $1,23/MMBtu den inneværende uken, sannsynligvis på grunn av pågående vedlikehold på Kinder Morgans El Paso-system.

Analytikeren har også påpekt at de tidlige strømmene hovedsakelig vil bli omplassert fra nordgående rørledninger til Midtkontinentet, inkludert Kinder Morgans Natural Gas Pipeline of America og Berkshire Hathaways Northern Natural Gas Pipeline.

Imidlertid kan lettelsen være kortvarig: Urdaneta har spådd at produsenter i Permian Basin sannsynligvis vil øke produksjonen når Matterhorn trer i kraft, noe som utløser flere flaskehalser som har sendt naturgassprisene til negative verdier i andre halvdel av 2026.

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt