22. desember, 2024

Spenningene øker: Kinesisk skip utfordrer Japan

Share

Japans bekymring øker etter at et kinesisk marineskip ble observert nær en av landets sørvestlige øyer, noe som føyer seg inn i en rekke av nylige hendelser som har spent forholdet mellom de to nasjonene.

Kina har bekreftet at et av deres marinefartøy seilte tett på japansk territorium i helgen, men de står fast på at passasjen var «fullstendig lovlig» i henhold til internasjonale regler. Denne hendelsen fant sted kun få dager etter at et kinesisk militærfly krenket japansk luftrom, noe som har utløst en kraftig reaksjon fra Tokyo, skriver South China Morning Post.

Den japanske regjeringen har uttrykt sterk bekymring over situasjonen og har levert en formell protest til Kinas ambassade i Tokyo. Det japanske forsvarsdepartementet rapporterte at det kinesiske fartøyet tilbrakte rundt to timer innenfor Japans territoriale farvann, nær Kuchinoerabu-øya i Tokara-stredet, som ligger sørvest i landet. Denne øygruppen er del av den lange kjeden av små øyer som strekker seg langs Japans sørvestlige kyst.

På mandag uttalte Mao Ning, talsperson for Kinas utenriksdepartement, at det ikke er grunn til å overdrive eller trekke sammenhenger mellom denne hendelsen og den tidligere luftromskrenkelsen. Hun påpekte at skipet «utøvde sin rett til transitt», og hun understreket at passasjen var «helt legitim og lovlig» under FNs havrettskonvensjon, som anerkjenner Tokara-stredet som en vannvei som benyttes for internasjonal navigasjon.

Japans utenriksdepartement reagerte raskt på hendelsen ved å innkalle Kinas ambassadør i Tokyo for å kreve en forklaring. I protesten trakk de også frem den nylige krenkelsen av japansk luftrom, der et kinesisk rekognoseringsfly, en Y-9, fløy inn over de sørøstlige Danjo-gunto-øyene. Denne flyvningen, som varte i rundt to minutter, ble av Japan betegnet som «fullstendig uakseptabel».

Les også: Japan rekalibrerer utenrikspolitikken for å møte utfordringer fra Kina

Ifølge japanske myndigheter har det kinesiske militæret ved flere anledninger utfordret Japans suverenitet i området. Helgens hendelse markerer den tiende gangen siden november 2021 at kinesiske fartøy har trengt inn i farvann som administreres av Kagoshima-prefekturet. Dette forsterker Japans bekymringer over Kinas økende militære aktiviteter i Øst-Kinahavet.

I lys av disse hendelsene har Japan trappet opp sin forsvarsberedskap. Fredag la det japanske forsvarsdepartementet frem et rekordbudsjettforslag på 8,5 trillioner yen (omtrent 59 milliarder dollar) for neste år. Dette budsjettet er ment å styrke landets forsvar, spesielt med tanke på trusler fra Kina mot Japans sørvestlige øykjede, som blant annet inkluderer Okinawa.

Denne utviklingen har bidratt til en økende spenning mellom Japan og Kina. Japan har gjentatte ganger uttrykt bekymring over Kinas militære tilstedeværelse i regionen, spesielt i farvannene rundt de omstridte Senkaku-øyene, kjent som Diaoyu i Kina. I tillegg har Japan, som svar på den økende trusselen, søkt å styrke sitt sikkerhetssamarbeid med USA og andre allierte.

Beijing på sin side har avvist påstandene om at de krenker internasjonal lov og understreket at de ikke har noen intensjon om å bryte med andre lands suverenitet. Kina har uttalt at de opprettholder dialog med Japan gjennom eksisterende diplomatiske kanaler for å unngå eskalering av konflikter. Til tross for dette fortsetter situasjonen å være spent, og begge landene holder et våkent øye med hverandres bevegelser i regionen.

Kinas ambisjoner om å nå Japanhavet nærmer seg

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt