20. september, 2024

Kinesisk chipgigant saksøker USA

Share

Kinas ledende databrikkeutstyrsprodusent, AMEC, har tatt rettslige skritt mot det amerikanske forsvarsdepartementet for å få fjernet en omstridt klassifisering som har påvirket selskapets globale forretningsmuligheter.

Advanced Micro-Fabrication Equipment (AMEC) er en ledende produsent av maskiner for fremstilling av halvledere, spesielt etching-systemer som brukes i produksjonen av halvlederbrikker. Selskapet har hovedkontor i Shanghai og er en sentral aktør i den kinesiske chip-industrien, skriver South China Morning Post.

Det amerikanske forsvarsdepartementet (DOD) opprettholder en liste over selskaper som er klassifisert som «Chinese Military Companies» (CMC). Denne listen identifiserer selskaper som antas å utgjøre en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet, og det er restriksjoner på amerikanske selskaper som ønsker å gjøre forretninger med disse selskapene.

I januar 2024 ble AMEC, sammen med flere andre kinesiske selskaper, lagt til på CMC-listen. AMEC hevder at denne klassifiseringen ble gjort uten tilstrekkelig juridisk grunnlag, og den har forårsaket betydelig skade på selskapets forretninger. Selskapet mener at DODs beslutning var basert på en pris fra 2019 gitt av Kinas ministerium for industri og informasjonsteknologi, noe de anser som et utilstrekkelig grunnlag for en så alvorlig påstand.

AMEC rapporterer at CMC-klassifiseringen har vært «alvorlig og uopprettelig skadelig». Denne merkelappen har ført til at amerikanske partnere og kunder, som er underlagt restriksjoner på grunn av CMC-listen, har trukket seg, noe som har skadet selskapets evne til å utvide sine operasjoner i det amerikanske markedet.

AMEC ber retten om å beordre DOD til å fjerne selskapet fra CMC-listen, og vise til tidligere tilfeller som Xiaomi, som også klarte å få fjernet sin klassifisering gjennom rettssystemet i USA.

Til tross for skadene forårsaket av CMC-klassifiseringen, rapporterte AMEC en betydelig økning i inntektene i 2023, med en 32,1 prosent økning fra året før, og en 52,6 prosent økning i nettoresultatet. Dette reflekterer sterk etterspørsel i det kinesiske markedet, men selskapet har fortsatt blitt alvorlig påvirket av restriksjonene på det amerikanske markedet.

Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi

AMEC har fått økte subsidier fra den kinesiske regjeringen, noe som reflekterer et push for teknologisk selvstendighet. Dette er en del av Kinas bredere strategi for å styrke den nasjonale halvlederindustrien i lys av økende geopolitisk spenning med USA.

Et lignende tilfelle involverte Xiaomi i 2021, hvor selskapet ble klassifisert som en kinesisk militærbedrift. Xiaomi utfordret klassifiseringen i retten og fikk suksess, noe som førte til at forbudet mot amerikanske investeringer ble opphevet. AMEC håper på en lignende utgang i sitt tilfelle.

Søksmålet til AMEC mot DOD er en del av en bredere konflikt mellom Kina og USA om teknologi og handel. Selskapet prøver å rette opp i skadene som følge av det amerikanske forbudet og håper på å gjenoppta sine ekspansjonsplaner i USA og andre vestlige markeder. Dette er en del av en pågående trend med økt spenning mellom de to stormaktene, spesielt innen teknologi og handel.

Halvledernes sentrale rolle i global geopolitikk 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt