19. september, 2024

Israel med sanksjoner mot norske diplomater

Share

Israel har trukket tilbake norske diplomatiske privileger, som en reaksjon på det Israel ser på som en angripende og ensidig norsk politikk.

Israel har trukket tilbake de diplomatiske privilegiene til Norges representanter for den palestinske selvstyremyndigheten. Dette skjer som en reaksjon på Oslos anerkjennelse av en palestinsk stat og beslutningen om å støtte Sør-Afrika i et søksmål mot Israel ved Den internasjonale straffedomstolen, ICC. Dette rapporterer Israel Hayom.

Israels utenriksminister, Israel Katz, kunngjorde torsdag at denne handlingen er et direkte svar på Norges politiske steg. Han uttalte at de som angriper Israel og fører en ensidig politikk mot landet, vil måtte betale en pris. De åtte norske diplomatene, som hadde i oppgave å representere Norge overfor den palestinske myndigheten, vil miste sine inngangstillatelser innen de neste syv dagene.

I et møte med lederen for den norske ambassaden i Israel, overleverte utenriksdepartementet en diplomatisk note. Noten informerte om de straffetiltakene som vil bli iverksatt umiddelbart. Dette innebærer at de åtte diplomatene mister sin diplomatiske status og deres forbindelser til den palestinske myndigheten blir kuttet.

Les også: Norge anerkjenner Palestina som stat

Katz kritiserte sterkt Norges handlinger og uttalte at i stedet for å bekjempe palestinsk terrorisme og støtte Israels kamp mot den iranske aksen, valgte Norge å belønne Hamas, som han beskriver som mordere og voldtektsmenn, ved å anerkjenne en palestinsk stat. Han var også kritisk til at Norge sluttet seg til det han kalte et absurd søksmål mot Israel ved ICC.

Utenriksministeren var klar på at Norges ensidige politikk overfor palestinerne ikke lenger ville bli tolerert. Han beordret et fullstendig opphør av enhver representasjon av den norske ambassaden i Israel i forhold til den palestinske myndigheten. Katz sin melding var utvetydig: De som angriper oss og fører en ensidig politikk mot oss, vil betale en pris.

Jerusalem har videre bestemt seg for å kansellere en avtale om at Oslo skal fungere som mellomledd for å overføre midler øremerket de palestinske selvstyremyndighetene som ble frosset i kjølvannet av den Hamas-ledede massakren 7. oktober i det nordvestlige Negev.

Det israelske kabinettet tok nylig avgjørelsen, som ble holdt konfidensiell, rapporterte Ynet onsdag.

Europa boikotter Israel, men våpenhandelen blomstrer

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt