19. september, 2024

USA i kappløp mot tiden for å avverge eskalering mellom Iran og Israel

Share

Ettersom Iran forbereder seg på et mulig angrep, står Biden-administrasjonen overfor en diplomatisk og militær krisetest, med håp om å stabilisere regionen før det er for sent.

Biden-administrasjonen arbeider for å avverge et potensielt iransk angrep på Israel, samtidig som de står overfor en rekke nye utfordringer i sine forsøk på å gjenta suksessen fra april, da en multinasjonal koalisjon hjalp Israel med å avskjære en bølge av iranske missiler og droner, melder Wall Street Journal.

Iran har signalisert en plan om hevn over Israel for drapet på den høytstående Hamas-lederen Ismail Haniyeh i Teheran. Amerikanske tjenestepersoner har observert Iran flytte missilutskytere og gjennomføre militære øvelser, noe som kan indikere at et angrep er under forberedelse. Amerikanske tjenestepersoner er også bekymret for at et iransk angrep denne gangen kan inkludere angrep fra Hizbollah og Teherans andre stedfortredere, i et forsøk på å overvelde Israels forsvar.

USA står overfor utfordringen med å forsvare Israel mot enda et iransk angrep dersom avskrekking mislykkes, samtidig som de forsøker å gjenopprette stabilitet i regionen. Utsiktene til en større konflikt kan spore av president Bidens allerede vaklende forsøk på å oppnå en våpenhvile i Gaza, noe som er sentralt for hans diplomati og utenrikspolitiske arv i Midtøsten.

Les også: Netanyahu talte for Kongressen: – Israel er i en skjebnekamp mot Iran

Utenriksminister Antony Blinken har oppfordret Iran, Teherans stedfortredere og Israel til å de-eskalere konflikten, i et siste forsøk på å forhindre en bredere konflikt. Blinken understreket viktigheten av intenst diplomati og behovet for å bryte voldsspiralen ved å nå en våpenhvile i Gaza.

Etter det målrettede angrepet i Teheran, har amerikanske tjenestepersoner engasjert seg i en intens diplomatisk innsats for å unngå en bredere krig. Biden og visepresident Kamala Harris har blitt briefet om de siste utviklingene og hva et potensielt iransk angrep vil kunne innebære.

Selv om vestlige tjenestepersoner og analytikere vurderer at Iran, Hizbollah og Israel ikke ønsker en fullstendig krig, erkjenner de at enhver militær operasjon bærer risikoen for feilberegning. Biden-administrasjonen prøver å avskrekke og om nødvendig forberede seg på en eskalering, og har sendt en skvadron med F-22 jetfly og en hangarskipgruppe til regionen.

Dette markerer et kritisk øyeblikk i Midtøsten hvor diplomatiske anstrengelser og militær beredskap kolliderer, med potensielt vidtrekkende konsekvenser for regional og global stabilitet.

Kynisk spill: Kinas diplomatiske sjonglering mellom Iran og Israel 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt