Nord-Korea ønsker å gjenoppta atomforhandlinger med USA hvis Donald Trump blir gjenvalgt ifølge toppdiplomat og avhopper fra Nord-Korea.
Dette kommer fram i et intervju med Ri Il Gyu, en høytstående nordkoreansk diplomat som nylig hoppet av til Sør-Korea. Han understreker at Pyongyang arbeider med en ny forhandlingsstrategi, melder Reuters.
Ri, som rømte fra Cuba, har skapt overskrifter globalt siden sist måned. Han er den høyest rangerte nordkoreanske diplomaten som har hoppet av til Sør siden 2016. I intervjuet med Reuters påpeker han at Nord-Korea har prioritert Russland, USA og Japan i sin utenrikspolitikk for inneværende år og fremover.
Ri, studerte ved en fransk skole i Algerie og levde på Cuba sammen med sin avdøde far, som var en statsmediareporter, forteller at han hadde forestilt seg et liv i Sør-Korea siden barndommen. Han skapte overskrifter globalt etter han hoppet av til Sør-Korea i 2016 etter å ha vært utplassert som diplomat på Cuba.
Ri var også vitne til – og forsøkte i sitt arbeid å hindre – etableringen av diplomatiske forbindelser mellom Sør-Korea og Cuba, en alliert av Nord-Korea fra den kalde krigen:
– Jeg gjorde alt for å forhindre at det skulle skje, men å etablere forhold til Cuba var det beste Sør-Korea hadde gjort siden i fjor, sa han, og la til:
– Det var et eksempel på hvordan tidens bølger har snudd, og hvor en normal sivilisasjon i det internasjonale samfunnet er på vei.
Mens forholdet til Russland styrkes, er Pyongyang ivrig etter å gjenoppta atomforhandlingene dersom Trump – som tidligere har hatt en kombinasjon av både harde utfordringer og banebrytende diplomati med Nord-Korea – vinner valget i november, forklarer Ri. Diplomatene i Pyongyang utarbeider en strategi for dette scenarioet med mål om å få opphevet sanksjonene mot sine våpenprogrammer, fjerne sin status som statlig sponsor av terrorisme og tiltrekke seg økonomisk støtte.
Les også: Strategisk splid: Nord-Koreas atomvåpen splitter Kina og Russland
Ris kommentarer indikerer en mulig snuoperasjon fra Nord-Koreas nåværende holdning etter nylige uttalelser som avviste muligheten for dialog med USA og advarte om væpnet konfrontasjon. Et toppmøte mellom Nord-Koreas leder Kim Jong Un og USAs tidligere president Donald Trump i Vietnam i 2019 kollapset på grunn av sanksjoner, noe Ri delvis gir Kim skylden for, etter at han overlot atomdiplomatiet til «uerfarne og uvitende» militærkommandører.
Ifølge Ri vil Kim Jong Un forsøke å arrangere et toppmøte med Japan, med mål om å oppnå økonomisk støtte i bytte mot innrømmelser angående saken om bortførte personer.
Tokyo mener at 17 av deres borgere ble bortført, hvorav fem returnerte til Japan i 2002. Pyongyang anser saken som avsluttet etter å ha innrømmet bortføringen av 13 japanske statsborgere og hevdet at de som ikke er gjort rede for enten er døde eller at deres oppholdssted er ukjent. Kim Jong Un skal være villig til å endre denne posisjonen, som ble etablert under hans far Kim Jong Il, for å oppnå økonomisk støtte.
Ri hevder videre at Kim Jong Un mangler kunnskap om internasjonale relasjoner og diplomati, og hvordan viktige strategiske vurderinger skal tas:
– Denne gangen vil utenriksdepartementet definitivt få mer makt og ta styringen, og det vil ikke være så enkelt for Trump å binde Nord-Koreas hender og føtter igjen i fire år uten å gi noe, sier han.
Ved å knytte nærmere bånd til Russland, har Nord-Korea mottatt hjelp med sin missilteknologi og økonomi. Ri legger til at en større fordel vil kunne være å blokkere tilleggsanksjoner og svekke eksisterende, noe som ville øke Pyongyangs forhandlingsmakt mot Washington.