15. juli, 2025

7-Eleven i Japan i hardt vær etter å ha kalt Taiwan for «Kina (Taiwan)»

Share

En plakat med bilder av 7-Eleven-uniformer fra hele verden har ført til sterk kritikk mot kjeden i Japan, etter at uniformen fra Taiwan ble merket som «Kina (Taiwan)». 

Bildet ble lagt ut på 7-Elevens offisielle konto på plattformen X (tidligere Twitter) fredag, med spørsmål om hvilken uniform følgerne likte best. Uniformen som forbindes med Taiwan, ble i bildet merket som «China (Taiwan)», noe som raskt vekket sterke reaksjoner både i Taiwan og i Japan, skriver Taipei Times.

– Dette er ikke en feil. Det er en bevisst feilinformasjon, kommenterte en bruker, og påpekte at Hawaii ikke ble merket som «USA (Hawaii)» på samme bilde.

Fjernet bildet og la seg flat

Etter det sterke presset fjernet 7-Eleven innlegget sent lørdag kveld, og la samtidig ut en beklagelse.

– Vi beklager at bildet kunne oppleves som ubetenksomt og ubehagelig. Vi vil være mer forsiktige i fremtiden, skrev selskapet.

Japanske forskere med innsikt i forholdet mellom Taiwan og Kina mener saken kan skyldes manglende bevissthet i japanske selskaper. Samtidig peker flere på at problemet stikker dypere – nemlig hvordan Taiwan omtales i japanske skolebøker.

– Mange skolebøker bruker statistikk fra Kina og presenterer Taiwan som en del av Kina, sa en forsker.

Les også: Taiwans motstandskraft: Mer enn bare geografi? 🔒

Feilaktige fortellinger

Eksempler på slike fremstillinger er kart der midtlinjen i Taiwanstredet er fjernet, og forklaringer som hevder at Japan «returnerte Taiwan til Kina» i 1945. Enkelte bøker beskriver også forholdet som en «deling» av Kina og Taiwan.

Den japanske forlagsgruppen Teikoku-Shoin, som har utgitt slike bøker, har tidligere sagt at innholdet bygger på «den japanske regjeringens syn», ifølge avisen Sankei Shimbun.

Men det japanske utdanningsdepartementet har aldri bekreftet at Taiwan tilhører Kina. Departementet følger likevel Tokyos offisielle linje om å «forstå og respektere» Kinas syn, slik det er formulert i felleskommunikeet mellom Japan og Kina.

Samtidig har både japanske og taiwanske organisasjoner i Japan lenge jobbet for å få endret skolebøker og offentlige fremstillinger. Det har vært arrangert underskriftskampanjer på store togstasjoner i Tokyo, senest ved Ikebukuro stasjon i juni.

– Målet er å få japanske myndigheter til å rette opp feilaktige fremstillinger og bidra til at unge forstår at Taiwan er et demokrati som ikke tilhører Kina, uttalte en representant for Taiwan Research Forum.

Stormaktsduellen om Taiwan: Er en konflikt uunngåelig? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt