9. desember, 2024

Et hundretalls Rohingya-flyktninger reddet fra synkende båt i Indonesia

Share

Redningsaksjonen utenfor kysten av Indonesia fremhever nok en gang Rohingyaenes desperate flukt fra forfølgelse i Myanmar.

South China Morning Post skriver at mer enn 116 Rohingya-flyktninger, inkludert kvinner og barn, ble reddet etter at båten deres sank utenfor kysten av Indonesia, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) lørdag.

Rohingyaene, en hovedsakelig muslimsk etnisk gruppe, er utsatt for omfattende forfølgelse i Myanmar. Hvert år risikerer tusenvis livet på lange og farlige sjøreiser for å nå Malaysia eller Indonesia.

– Vi har mottatt en rapport fra myndighetene i Øst-Aceh om at det er 116 flyktninger totalt, sa Faisal Rahman fra UNHCR lørdag.

– Flyktningene er fortsatt på stranden, og det er ennå ikke bestemt hvor de skal tas med videre.

Den skrøpelige trebåten med flyktningene ble funnet halvt nedsunket i vannet like utenfor stranden på østkysten av Sumatra.

Les også: Sultanater: Islams inntog i Sørøst-Asia 

En lokal fisker, Saifudin Taher, fortalte at båten først ble oppdaget da den kom inn i farvannet ved Øst-Aceh lørdag morgen. Noen timer senere holdt den på å synke.

– Alle passasjerene overlevde, men én person var syk og fikk umiddelbart behandling, sa Taher. Han la til at båten bare var 100 meter fra stranden, slik at flyktningene enkelt kunne gå i land.

Sykliske flyktningstrømmer til Indonesia

Rohingyaenes ankomst til Indonesia følger ofte et syklisk mønster, med færre ankomster i stormfulle måneder og flere når sjøforholdene roer seg.

I forrige måned ble 152 Rohingya-flyktninger endelig tatt i land etter å ha ligget for anker i flere dager utenfor kysten av Sør-Aceh, mens myndighetene avgjorde om de skulle få gå i land.

Indonesia er ikke med i FN-konvensjonen om flyktninger og hevder at landet ikke kan tvinges til å ta imot flyktninger fra Myanmar. De oppfordrer i stedet nabolandene til å dele byrden og bosette de Rohingyaene som ankommer indonesiske strender.

Sympati og utfordringer blant lokalbefolkningen

Mange innbyggere i Aceh, som selv har opplevd tiår med blodige konflikter, føler sympati for sine muslimske trosfeller. Samtidig er det noen som mener tålmodigheten er i ferd med å ta slutt. De hevder at Rohingyaene legger press på knappe ressurser og av og til kommer i konflikt med lokalbefolkningen.

I desember 2023 tvang hundrevis av studenter gjennom en flytting av over 100 Rohingya-flyktninger. De stormet et forsamlingshus i Aceh hvor flyktningene hadde søkt tilflukt og ødela eiendelene deres.

Myanmars kristne gerilja: Chinland Defense Force 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt