Yuanens fall og en tiltagende økonomisk usikkerhet i Kina har drevet investorer til å søke etter bedre avkastning i Hongkong, noe som har skapt en bølge av kapitalstrømmer inn i regionen.
Denne uken har yuanen, Kinas valuta, nådd sitt laveste nivå på syv måneder, en utvikling som klart speiler endringene i strømmen av aksjeinvesteringer til landet, skriver Reuters. Kinesiske investorer søker nå bedre avkastning i nærheten, spesielt i Hongkong, ettersom de har lagt til side forventninger om en umiddelbar økonomisk bedring i hjemmemarkedene.
Analytikere observerer at yuan-innskuddene i Hongkong har vokst, da fastlandsinvestorer benytter sine begrensede offshore kanaler til å søke høyere avkastninger. Dette legger ekstra press på valutaen. «Markedssentimentet for Kina har blitt dårligere over den siste måneden, da markedet har økt før en forbedring i de makroøkonomiske dataene som fortsatt skuffer,» uttalte Gary Tan, porteføljeforvalter ved Allspring Global Investments i Singapore. Tan bemerker at forventningene om en forbedring i økonomien er på vei tilbake fra et punkt hvor kinesiske markeder ble ansett som «uinvestérbare».
Tålmodigheten blant investorene er tynnslitt etter måneder med venting på ytterligere økonomiske stimulanser fra myndighetene, spesielt for å støtte en synkende eiendomssektor. Shanghai-børsen, som steg 20% fra tidlig februar til midten av mai, har siden opplevd et fall på 6%. Utenlandske investorer, som vendte tilbake til markedet i februar, har begynt å selge igjen, med et uttak på 33 milliarder yuan ($4,54 milliarder) gjennom Stock Connects nordgående ledd denne måneden.
Les også: Fra dollar til yuan: Russlands finansielle mottiltak mot sanksjoner
Innenlandske investorer fra fastlands-Kina har kanalisert 129 milliarder yuan inn i Hongkongs aksjemarked gjennom Stock Connects sørgående ledd, i søken etter høyere avkastning. Dette reflekterer en bredere usikkerhet ikke bare om hvor langt Kinas sentralbank vil gå i å senke rentene, men også om de politiske beslutningene som vil bli tatt under det kommende juli-plenumet i Kinas kommunistparti.
Chi Lo, senior markedsstrateg ved BNP Paribas Asset Management, bemerket at utenlandske fond, som nå er nøytralt posisjonert overfor kinesiske aksjer, viser en voksende optimisme. «Beijing vil sannsynligvis fortsette med de progressive lettelsene, og plenumet vil sannsynligvis bekrefte denne politiske retningen,» sa Lo.
Resultatet av kontinuerlig kontantstrøm fra fastlandet til Hongkong er at yuaninnskuddene i finanshovedstaden har nådd rekordnivåer, med innskudd på 1,09 trillioner yuan ($150 milliarder), nær toppnivåer fra januar 2022. Økt etterspørsel etter Hongkong-dollar og salget av offshore yuan skyldes kontinuerlig investering fra fastlands-Kina og rutinemessige pengeoverføringer fra kinesiske selskaper som finansierer sine utbytteutbetalinger i Hongkong.