Apples tette bånd til Kina har lenge vært en styrke – nå kan det bli et stort økonomisk problem.
USA og Kina har kastet seg ut i en ny tollkrig, og Apple er blant de som rammes hardest. President Donald Trumps nye toll på kinesiske varer har steget fra 54 til 145 prosent. For Apple, som i stor grad produserer sine iPhoner og andre produkter i Kina, betyr det kraftige innhogg i fortjenesten.
– Apple står midt i konflikten. Det er ikke lett å bare flytte produksjonen, sier en kilde med kjennskap til saken til Wall Street Journal.
Klarer ikke flytte produksjonen
Apple har i årevis bygget opp en kompleks produksjonskjede i Kina, med over én million arbeidere og tusenvis av leverandører. Selv om selskapet har forsøkt å flytte deler av sluttmonteringen til India og Vietnam, er det fortsatt avhengig av Kina for sentrale deler.
– Det tok Kina førti år å bygge opp denne produksjonskapasiteten. Vi pleide å ha det i USA, men vi mistet det, sier professor Doug Guthrie ved Arizona State University, som tidligere har jobbet med Apple i Kina.
Apples direktør Tim Cook har tidligere advart mot at det er for dyrt og upraktisk å flytte produksjonen hjem til USA. Ifølge beregninger fra Wedbush Securities kan en fullstendig amerikanskprodusert iPhone koste over 38 000 kroner.
Les også: Trumps tollbombe: Et geopolitisk vendepunkt?
En midlertidig løsning?
Cook har tidligere klart å forhandle seg frem til unntak fra toll under Trumps første presidentperiode, og håper nå på noe lignende. Men eksperter advarer om at dette bare vil være en kortvarig løsning på en dypere konflikt.
– Den eneste sjansen Apple har for å unngå videre uro i markedet, er om Cook igjen klarer å sikre unntak, skriver Wall Street Journal.
Uten unntak vil enten prisene på iPhone, iPad og Mac øke for forbrukerne – eller Apples fortjeneste falle. Mest sannsynlig vil begge deler skje.
Apples vekst bygget på Kina
Tim Cook så tidlig potensialet i Kinas billige og fleksible arbeidskraft, og bygget gradvis opp det som i dag omtales som «iPhone City» i byen Zhengzhou. Apple trente selv opp leverandører og ansatte i kinesiske fabrikker for å møte sine krav.
– Du kan sannsynligvis samle alle verktøymakere i USA i ett rom. I Kina trenger du flere fotballbaner, sa Cook i et intervju med CBS i 2015.
Han påpekte også at Apple er avhengig av lavt utdannet arbeidskraft som kan komme i store bølger, jobbe i måneder før høytidene, og deretter forsvinne – en fleksibilitet som ikke finnes i USA.
Apple ønsket ikke å kommentere saken da Wall Street Journal kontaktet dem.